Knedle z jagodami




Jako dziecko knedle z owocami kochałam bardziej niż pierogi. Najlepsze robiła moja babcia. Kiedy jeździłam do niej na wakacje robiła je specjalnie dla mnie. Robiła też wielkie kluski na parze z sosem jagodowym i domowy makaron. Zawsze miałam ogromny apetyt i tylko babcia zezwalała na nieskończoną ilość dokładek. Piękne to były czasy! Babci już wiele lat nie ma z nami, a ja nie zdążyłam poznać jej sekretnych przepisów, bo wtedy jeszcze gotowanie nie interesowało mnie tak bardzo jak jedzenie:( Żałuję, ale czasu nie cofnę.
Wczoraj postanowiłam nieco odświeżyć wspomnienia z dzieciństwa. Zrobiłam knedle lżejsze niż te tradycyjne, bo zamiast ziemniaków do ciasta dałam twaróg. Do środka napchałam sporo jagód, a że jeszcze mi zostały, zrobiłam z nich pyszny sos z miętą i syropem z kwiatów czarnego bzu. 
Choć smak inny niż tych babcinych, to jednak znów poczułam się jak dziecko:) Knedle są delikatne, lekko cytrynowe i lepi się je naprawdę szybko. Polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee: Sommer Küche.


 


Składniki (na ok. 15 knedli):
60 g miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko
250 g półtłustego twarogu
150 g mąki pszennej
200 g jagód

Sos jagodowy:
100 g jagód
kilka listków mięty
syrop z kwiatów czarnego bzu do smaku

Do podania:
gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 
opcjonalnie cukier

Przygotowanie:
Masło utrzeć ze skórką cytryny na puszystą masę. Dodać twaróg i dokładnie zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 14-15 małych kuleczek. Każdą rozpłaszczać w dłoni, układać po łyżeczce jagód i zlepiać w knedla. 
Knedle gotować ok. 10 minut we wrzącej osolonej wodzie. 
W międzyczasie przygotować sos jagodowy miksując w blenderze wszystkie jego składniki.
Knedle podawać polane jogurtem lub śmietaną i sosem jagodowym. Amatorzy słodkości mogą posypać je dodatkowo cukrem. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. To niesamowite ale dokladnie wczoraj przegladalam ten magazyn i zatrzymujac sie na tych knedlach pomyslalam: "Trzeba je zrobic! " A tu prosze, dzis sa u Ciebie na blogu :)) Wygladaja super smacznie. I tyle w nich jagod...rewelacja :)

    Pozdrawiam cieplo z deszczowego niemieckiego miasteczka :))

    OdpowiedzUsuń
  2. te knedle zapowiadają się chyba jeszcze smaczniej,niż tradycyjnie;)i ten orzeźwiający sos..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia, wyglądają knedelki zachwycająco! na dodatek polane tym jogurtem z jagodami, obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie nadziane...
    A mi niestety mama nigdy nie robiła takich pysznych knedli. Za to mama sąsiadki wiedziała, że je bardzo lubię i zawsze zapraszała na obiad gdy były knedle:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger