Placki z ricottą, borówkami i syropem z bzu




Mimo, że pogoda za oknem absolutnie lata nie przypomina (u nas od 2 tygodni deszcz i temperatura w okolicy 15-17 stopni), każdego dnia cieszę się letnimi owocami i warzywami. Już nie pamiętam kiedy był u mnie mięsny obiad. Jem ogromne ilości świeżych pomidorów i fasolki szparagowej, mnóstwo malin, borówek i jagód. Kocham to!:)
Wczoraj na śniadanie jedliśmy pyszne placuszki, lekkie i puszyste. Obsypane borówkami amerykańskimi i polane syropem z kwiatów czarnego bzu. Rewelacja!
Przepis na placki z Kwestii Smaku.  




Składniki (na ok. 30 placuszków):
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1,5 szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g ricotty

Do podania:
200 g borówek amerykańskich
syrop z kwiatów czarnego bzu lub syrop klonowy


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać żółtka, maślankę, wanilię i ricottę, wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.
Na małym ogniu rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Łyżką nakładać ciasto i smażyć placuszki z obu stron, aż będą przyrumienione i wyrośnięte. Podawać z borówkami i syropem z kwiatów czarnego bzu lub klonowym. Smacznego!



3 komentarze:

  1. O, przypominają mi moje wczorajsze śniadanie :) Uwielbiam takie słodkie placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. soda? muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe połączenie..wszystko uwielbiam łącznie z ricottą, jagodami i syropem z bzu)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger