Prosta wersja tiramisu z jagodami




Pierwsza sprawa jest taka, że moja wersja prostego tiramisu z prawdziwym tiramisu ma wspólne tylko biszkopty. Tym razem zrezygnowałam z mascarpone i żółtek na rzecz ubitej kremówki. Chciałam by było lżej i szybciej:) Biszkopty nasączyłam mieszanką kawy i syropu z kwiatów czarnego bzu. Do tego sporo jagód, bo jak już pisałam wcześniej przy okazji tego sernika na zimno, pasują one idealnie do kwiatów bzu. Wyszło naprawdę pysznie! Zrobiłam 2 duże porcje, ale z podanych składników można przygotować spokojnie 4 w mniejszych naczynkach.
Druga sprawa - nigdy nie miałam zdolności manualnych i dekoratorskich, więć mój deser to jak zwykle wielki bałagan z nierównymi warstwami i byle jak upchanymi biszkpotami. Wybaczcie, ale inaczej nie potrafię. poza tym dla mnie najważniejszy jest smak, a ten jest cudowny:)





Składniki (na 2 duże porcje lub 4 mniejsze):
14 podłużnych biszkoptów
150 ml zaparzonej mocnej kawy
100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 ml kremowej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
200 g jagód


Przygotowanie:
Kawę wymieszać z syropem z bzu w misce. Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jagody umyć.
W przygotowanej kawie maczać biszkopty z obu stron przez kilka sekund, aż trochę namokną, ale nie za bardzo. Ułożyć po 3 biszkopty na dnie naczyń (u mnie słoiki). Na biszkopty wyłożyć warstwę  śmietany, a na nią jagody. Nałożyć drugą warstwę biszkoptów, śmietany i jagód. Deser schłodzić przez conajmniej godzinę w lodówce. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Podoba mi się taka wersja :) Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser wygląda tak niesamowicie, że zainspirował mnie do własnej wersji, która jest w trakcie przygotowań :) Niedługo na blogu zaprezentuje efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny sposób podania:) wygląda bardzo efektownie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie i zapewne tak też smakuje :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger