Sałatka z pomidorami,fasolką i oscypkiem




Sałatka nie wygląda zbyt pięknie, ot taki bałagan w moim wykonaniu. Jednak smakuje obłędnie! Jedliśmy ją w minionym tygodniu chyba ze 3 razy. Goście z gór przywieźli rodzicom mojego ukochanego duuużo oscypków, a my na tym skorzystaliśmy:) Jeśli lubicie taki miszmasz na talerzu spróbujcie tej sałatki koniecznie! Pomidory, dużo fasolki szparagowej i rozpływający się oscypek. Wszystko posypane młodą czerwoną cebulką i pestkami słonecznika, skropione pysznym sosem musztardowym. Smacznie i zdrowo!





Składniki (na 2 wielkie porcje lub 3 mniejsze):
4 garści poszarpanej dowolnej sałaty lub mieszanki sałat
4 pomidory najlepiej różnych odmian
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebulka
mała garść pestek słonecznika
8 plasterków oscypka 

Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej musztardy
4 łyżki oliwy extra vergine
sól 
pieprz


Przygotowanie:
Fasolkę umyć i obciąć końcówki. Gotować 10 minut w mocno osolonej wrzącej wodzie.
W międzyczasie pokroić pomidory na ćwiartki, większe na ósemki, cebulę pokroić w piórka, słonecznik zrumienić na suchej patelni. Przygotować sos mieszając sok z cytryny, musztardę i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową.
Ugotowaną fasolkę przepłukać zimną wodą. Na talerzach układać sałatę, następnie pomidory i fasolkę. Całość posypać cebulą i pestkami słonecznika, skropić sosem. 
Na samym końcu przygotować oscypka, grillują go z każdej strony aż zrobi się złocisty i miękki. Gorącego układać na sałatce i od razu podawać z dowolnym pieczywem lub bez niego. Sałatka jest bardzo syta:)


4 komentarze:

  1. niesamowicie letnia! podoba mi się ta sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka prezentuje się idealnie, aż chciałoby się ją teraz zjeść... super zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładny outfit, super zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger