Kokosowe crumble ze śliwkami i wodą różaną




Uff jak to miło powrócić do własnej kuchni po coś więcej niż kubek kawy. Za nami prawie 3 tygodnie pracy bez wolnego. Teraz czas na zasłużony odpoczynek, dobre jedzenie i zbieranie sił na urlop:) Na początek crumble - ze śliwkami, bo już zbyt długo leżały w lodówce;) Węgierki przeplecione różaną nutą pod chrupiącą kokosową kruszonką - obłędne połączenie!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lisa Kochen Backen: Sweet Dreams (nr 1/2011).


 


Składniki (dla 4 osób):
800 g węgierek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
50 g wiórków kokosowych
60 g pszennej mąki
50 g brązowego cukru
50 g zimnego masła


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką wody różanej. Odstawić na czas przygotowania kruszonki.
Wsypać do miski wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć wszystko razem palcami do otrzymania kruszonki. Wysypać ją na owoce i piec 30 minut. Crumble podawać lekko ciepłe, smacznego!


14 komentarzy:

  1. Co a cudowny deser... Kokos, śliwki, w crumble? Proszę chociaż o odrobinę tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! śliczne naczynko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny jest ten klips! Prosimy o ujawnienie tajemnicy, gdzie można taki kupić? Właściwie to jesteśmy zafascynowani wszystkimi dodatkami ze stylizacji :) Co do słodkości, z chęcią wreszcie własnoręcznie przygotujemy crumble. Choć zabieramy się za to od dłuższego czasu zawsze brakowało nam weny. Wydaje się to jednak tak proste, tak aromatyczne i tak pyszne, że dłuższa zwłoka to chyba profanacja.
    Pozdrawiamy serdecznie,
    Mr. & Mrs. Sandman

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie pamiętam gdzie kupiłam te klipsy,bo to było jakieś 2 lata temu i ostatnio odnalazłam je w czeluściach swojej szafki:)Łyżki i talerzyk to zdobycze z aukcji i sklepów ze starociami, kupione za parę groszy:) Co do crumble, nie zwlekajcie dłużej! To minimalny nakład czasu i co najważniejsze niewiele brudnych naczyń do mycia:)Polecam również to z jabłkami i jeżynami: http://www.everydaycooking.pl/2012/08/crumble-z-jabkami-i-jezynami.html

      Usuń
  4. To połączenie smaków naprawdę musi być obłędne!:-) Crumble robiłam wielokrotnie, ale jeszcze nigdy z dodatkiem wody różanej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodatek wody rozanej bardzo intrygujacy!
    A klips faktycznie swietny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie niby tylko jedna łyżeczka tej wody różanej, ale daje wiele - delikatny posmak i piękny zapach:)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis - jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hermina, jakie piękne zdjęcia!
    kruszonkę uwielbiam, a tak rzadko robię.. nie wiedzieć dlaczego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, smakować musi równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie do Wykrywacza!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger