Tarta z kremem cytrynowym i borówkami





Podłużnej formy na tartę szukałam bardzo długo. Przyznam, że z zazdrością spoglądałam na piękne długie tarty na innych blogach. W końcu pojawiły się w paru sklepach internetowych i od razu taką sobie sprawiłam:) Ta tarta to był debiut nowej foremki. Na cieście francuskim - dla oszczędzenia czasu. Piekłam ją na grilla do znajomych i nieco się spieszyłam. Jest to zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams (2/2012). W oryginale tarta posmarowana była tylko lemon curd. Ja postawiłam na złagodzenie smaku cytrynowego mieszając połowę z ubitą kremówką. Drugą połowę zużyłam do pysznego trifle z jagodami - przepis jutro na blogu. Można je także wykorzystać do kanapek lub zrobić porcję tylko do tarty, zmniejszając składniki o połowę. Polecam! Tarta idealna na upały, bardzo orzeźwiająca!


 


Składniki (na tartę o dł. 30 cm):
1 płat gotowego ciasta francuskiego
1/2 porcji lemon curd z przepisu poniżej
200 ml śmietanki kremowej 30%
300 g borówek amerykańskich

Lemon curd:
4 żółtka
20 g skrobi kukurydzianej
50 ml białego wina
130 g cukru pudru
100 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
50 g masła w temp. pokojowej



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podłużną formę do tarty o dł. 30-32 cm wyłożyć ciastem francuskim, dokładnie dociskając je do dna i brzegów foremki. Dno ponakłuwać widelcem i schłodzić 15 minut w lodówce. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie np. suchą fasolą lub specjalne ceramiczne kulki w celu obciążenia. Piec 20 minut, zdjąć papier i fasolę i piec bez obciążenia jeszcze ok 8-10 minut na złoty kolor. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować lemon curd. Żółtka wymieszać ze skrobią i 2 łyżkami wody. W garnku zagotować wino, sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder.  Zdjąć z ognia i wlać powoli żółtka szybko mieszając, by nie dopuścić do ich ścięcia. Garnek umieścić na bardzo małym ogniu i podgrzewać mieszając ok. 10 minut aż krem zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z połową przygotowanego lemon curd. Krem wyłożyć na upieczony spód, na wierzchu rozsypać borówki. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Wspaniała! Nie mam takiej formy, żałuję, bo tarta wygląda fantastycznie.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją piętą achillesowa jest kruche ciasto i pewnie dlatego rzadko piekę tarty, choć jeść je uwielbiam. A tu proszę, pełne zaskoczenie, tarta na cieście francuskim, super, z pewnością wykorzystam. Pozdrawiam kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz na cieście francuskim i jestem pozytywnie zaskoczona jak ładnie się wypieka z obciążeniem:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy i szybki przepis! Ja mam na liście taką formę, może na Mikołajki sobie sprawię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe:) to sporo czekania,może znajdzie się jeszcze jakieś święto po drodze?;)

      Usuń
  4. Niesamowita tarta i piękna ta zastawa, na której ją podałaś, jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Że przepiękna...to jedno. Jaka ona musi być pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zawsze przepięknie i apetycznie, dziękujemy za kolejne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger