Trifle z jagodami i kremem cytrynowym




Po zrobieniu tej tarty z borówkami została mi połowa lemon curd w lodówce. Ten deser to pomysł na jego wykorzystanie. Klasyczny smak: jagody i cytryna, to zawsze smakuje dobrze! Można użyć gotowego lemon curd ze sklepu, wtedy przygotowania zajmą nie więcej niż 5 minut. To moja kolejna propozycja na letnie orzeźwienie, polecam!


 


Składniki (na 3 porcje):
200 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%
1/2 lemon curd z tego przepisu
200 g jagód
6 herbatników, np. petit beurre


Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z lemon curd. Herbatniki pokruszyć. Składniki układać w szklaneczkach warstwami: herbatniki, jagody, krem, herbatniki, jagody, krem. Wierzch posypać odrobiną jagód i ciastek. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych deserów. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały deser:)idealny na lato:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łączyć lemon curd ze śmietanką i wyczarowywać takie pucharki. Urocze.
    :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger