Dyniowa crostata




Bardzo lubię crostaty jak i tarty. Z tym, że crostaty mają ten plus, że robi się je zdecydowanie szybciej niż tarty. To jedna z lepszych jaką jadłam. Kruche ciasto posmarowane aromatycznym crème fraîche z kminem rzymskim, kolendrą i wędzoną papryką, obłożone plastrami dyni. Całość posypana serem feta i pestkami dyni. Przepyszne połączenie idealne na dyniowy sezon. Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu Lecker: Bakery. Gorąco polecam!


 


Składniki (dla 3-4 osób):
Ciasto:
200 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
75 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu z białego wina
50 ml zimnej wody

Do obłożenia:
ok. 300 g miąższu dyni
150 g crème fraîche (lub kwaśnej śmietany)
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonej kolendry
szczypta wędzonej papryki
sól
pieprz
100 g sera feta
2 łyżki pestek dyni


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ocet i pokrojone na kawałki masło. Hakiem miksera zagnieść ciasto, pod koniec dodając zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Crème fraîche wymieszać z przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Dynię pokroić w 1/2 cm plastry.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na prostokąt o grubości kilku milimetrów, podsypując je mąką. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podziurkować widelcem. Rozsmarować na nim warstwę crème fraîche, zostawiając 2-3 cm wolnego brzegu. Na wierzchu rozłożyć plastry dyni. Wszystko posypać pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Wolne brzegi zawinąć do środka. Crostatę piec 40 minut, aż ciasto się lekko zrumieni, a dynia zmięknie. Podawać oprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Przecudnej urody fotki!:-) Też jestem miłośniczką tart i crostaty:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem zauroczona:))) koniecznie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie dziś kupiłam dynię, już wiem co z niej przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że będzie smakowała:)

      Usuń
  4. Och, cudowna! Zakochałam się w przepisie i zdjęciach! Zrobię na pewno!
    Jak zawsze pięknie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger