Pstrąg łososiowy pieczony w soli




W ostatnim tygodniu codziennie jedliśmy ryby. Do opublikowania czekają 3 posty z nimi w roli głównej, tylko weny jakoś brakowało... A więc dziś pierwszy:)
Zdecydowanie bardziej wolę fotografować słodkości, nie trzeba się spieszyć i można pokombinować z aranżacjami. Z obiadami jest gorzej, bo kto chciałby jeść zimny:) Zdjęcia więc pstryknięte na szybko, tak, żeby tylko było widać o co chodzi. A chodzi o rybę pieczoną w soli. Jeśli nie próbowaliście tego sposobu pieczenia, to gorąco go wam polecam. Gruboziarnistą sól mieszamy z jajkiem i niewielką ilości wody (konsystencja ma przypominać mokry piasek). 1/3 mieszanki wysypujemy na dno blachy, na tym układamy rybę i przysypujemy ją resztą soli. Podczas pieczenia z soli tworzy się skorupa, która szczelnie trzyma wilgoć i aromaty użytych ziół. Taki sposób pieczenia sprawia, że ryba jest niezwykle delikatna i soczysta i na pewno nie słona. Można użyć dowolnej ryby lub mięsa, a czas pieczenia powinien być dostosowany do jej wielkości. Ja piekłam pstrąga łososiowego o wadze 1,2 kg przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Do brzucha ryby wsadziłam plastry cytryny, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Sprawdzą się także inne zioła albo ich mieszanka. Dodatkowo do soli dosypałam kilka łyżeczek kopru włoskiego, który dodał rybie dodatkowego aromatu. I choć ryba na najszczęśliwszą nie wygląda, to smakowała obłędnie!:) Gorąco polecam!


 


Składniki (dla 3-4 osób):
1 wypatroszony pstrąg łososiowy o wadze ok. 1,2 kg
3 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
1 cytryna
sól
pieprz
1,5 kg gruboziarnistej soli (najlepiej morskiej)
1 jajko
3 łyżeczki kopru włoskiego
trochę wody


Przygotowanie:
Rybę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do brzucha ryby włożyć pokrojoną w plastry cytrynę, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu, a także szczyptę soli i pieprzu. 1,5 kg soli wymieszać z koprem, jajkiem i taką ilością wody, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. 1/3 mieszanki wysypać na blachę do pieczenia, ułożyć na niej rybę i przysypać resztą soli tworząc kopiec. Piec 45 minut. Rybę wyjąć z piekarnika, rozłupać skorupę i podawać z wybranymi dodatkami. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam upiec pstrąga w soli,smacznie wygląda:)dzisiaj u mnie filet z pstrąga a marchewką blanszowaną ,zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger