Babka czekoladowo-dyniowa




Babka czekoladowo-dyniowa. Ci, którzy liczą na bardzo wyczuwalny smak dyni, niestety się zawiodą. Jest to po prostu typowa babka, idealna na jesienne popołudnie z filiżanką herbaty :) Ale, że dynię lubię i mam jej jeszcze spory zapas, w przyszłym tygodniu uraczę Was przepisem na bardzo dyniowy wypiek:)
Przepis na babkę z niemieckiego magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams (1/2011) z moimi modyfikacjami.


 


Składniki:
Ciasto jasne i czekoladowe:
125g miękkiego masła
115g cukru
2 jajka w temp. pokojowej
szczypta soli
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75ml mleka
3 łyżki kakao

Ciasto dyniowe:
125g miękkiego masła
50g cukru
50ml syropu klonowego
2 jajka w temp. pokojowej
szczypta soli
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
150g miąższu dyni
80g mielonych migdałów

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować ciasto jasne i czekoladowe. Masło utrzeć razem z cukrem na gładki krem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i szczypcie soli, po każdym dokładnie miksując. Kiedy masa będzie gładka, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować, na końcu dolewając jeszcze 50ml mleka. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać jeszcze trochę mleka. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć od razu do formy, do pozostałej dodać 3 łyżki kakao i resztę mleka. Zmiksować i odłożyć.
Przygotować ciasto dyniowe. Miąższ dyni zetrzeć na tarce o małych oczkach, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i szczypcie soli, po każdym dokładnie miksując. Wlać syrop klonowy, zmiksować. Kiedy masa będzie gładka, przesiać do niej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszać do ciasta dynię i migdały. 
Ciasto dyniowe wyłożyć na jasną warstwę do formy, a na nie wyłożyć ciasto czekoladowe. Piec 55 minut do suchego patyczka. 
Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Polewą udekorować ostudzone ciasto. Smacznego!



5 komentarzy:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger