Tiramisu z jabłkami i karmelizowanymi orzechami




Kilka dni temu zadzwoniła do nas koleżanka z pytaniem czy chcemy trochę jabłek z działki. Odpowiedziałam, że chętnie przyjmę niewielką ilość, tak na jedną, góra dwie szarlotki :) Koleżanka zjawiła się tego samego wieczoru z wielkim koszem i wiadrem. I tak stałam się dumną posiadaczką co najmniej 15 kg szarej i złotej renety :) Dagna, pozdrawiam i dziękuję! :) Nie będę ukrywać, lekko się przeraziłam taką ilością, bo cóż z nią zrobić skoro ukochany jabłek oczywiście nie jada! No cóż, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, biorę się więc za przerabianie. Chętnych do konsumpcji jabłkowych wypieków i deserów gorąco zapraszam do odwiedzin ;)
Na pierwszy rzut deser, który chodził za mną od bardzo dawna - tiramisu w wersji bardzo jesiennej! Z kawałkami jabłek, biszkoptami nasączonymi sokiem jabłkowym i kremem wzbogaconym o karmelizowane orzechy włoskie. Bardzo bardzo pyszny! Koniecznie spróbujcie, nie zawiedziecie się! Przepis nieco przeze mnie zmieniony z niemieckiego magazynu Lisa Kochen Backen:Sweet Dreams.
Może się skusicie przygotować w najbliższy weekend? Tymczasem ja uciekam do kuchni smażyć dżem z jabłek i gruszek :)

 


 Składniki (forma ok. 20x25 cm):
200g podłużnych biszkoptów
500g jabłek
200ml soku jabłkowego
50ml soku z cytryny
1 laska wanilii
3 łyżki brązowego cukru
80g orzechów włoskich
250g mascarpone
200ml zimnej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 


Przygotowanie:
 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Do rondla wlać sok jabłkowy i sok z cytryny, dodać ziarenka z 1/2 laski wanilii i jabłka. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3 minuty aż jabłka zmiękną. Owoce odcedzić, odłożyć do wystygnięcia, sok również. W międzyczasie przygotować karmelizowane orzechy. Na patelni rozpuścić 3 łyżki brązowego cukru, dodać orzechy i dokładnie wymieszać aż pokryją się dokładnie karmelem. Przełożyć na papier do pieczenia, zostawić do wystygnięcia. Do misy miksera włożyć mascarpone, wlać śmietanę i ubić na sztywny krem. Pod koniec ubijania  dodać 1 łyżkę cukru pudru, ziarenka z 1/2 laski wanilii i 4 łyżki z odłożonego soku jabłkowego. Wystudzone orzechy drobno posiekać, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. W naczyniu o wymiarach ok. 20x25 cm ułożyć 1/2 biszkoptów, na nie ułożyć 1/2 plastrów jabłek, całość nasączyć 4-5 łyżkami soku jabłkowego, przykryć 1/2 kremu. Wyłożyć drugą warstwę składników: biszkopty, jabłka, sok i krem. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem oprószyć mieszanką kakao i cynamonu. Smacznego!




20 komentarzy:

  1. Tego mi trzeba! Wiele bym dała za kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smakowicie. I zdjęcia - super:)


    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne tiramisu! Zapisuje do wypróbowania :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, mam to samo :) Dwie siaty złotej renety czekają na mnie w kuchni... czekam na inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiracji będzie wiele:) m.in. dżem, kolejny deser i ciasto. To mam w planach póki co, ale myślę, że jabłek starczy na wiele wiele więcej;)

      Usuń
  5. bardzo fajna wersja i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tysięczna wersja Tiramisu ale ze uwielbiam to kopiuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie wypróbowałabym każdą z tych tysięcy;)

      Usuń
  7. Na zimę polecam jabłka przygotowane jak do szarlotki (czyli wstępnie podduszone z cukrem) i zamknięte w czystym słoiku!
    A zdjęcia i pomysł na tiramisu super, zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, tak też zrobię:) Póki co dziś do słoików trafił dżem z jabłek i gruszek. Na szczęście renety mogą trochę poleżeć na balkonie i poczekać:)

      Usuń
    2. Ja dziś oberwałam jabłka z naszej jabłonki. Też muszę coś zrobić z nimi i już chyba wiem co :)
      Piękne zdjęcia!

      Usuń
  8. karmelizowane + orzechy + tiramisu = trzy słowa, które umilają jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodatek karmelizowanych orzechów musiał dodać deserowi fajnego smaczku;) Pomysł bardzo ciekawy;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowita jesienna wersja tiramisu, bardzo mi się podoba. Jest w nim wszystko, co lubię. Ciekawa jestem smaku jabłek w połączeniu z kremem z mascarpone :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mam trochę jabłek w domu :) Twój deser sprawił, że już się dłużej nie będę zastanawiała, co z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z jabłkami nie miałam jeszcze okazji próbować, ale podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger