Zupa z pieczonej dyni i pomidorów z czerwoną soczewicą




Sposobów na zupę dyniową jest mnóstwo. Gościła u mnie w wielu wersjach, choć jakimś sposobem na bloga jeszcze nie trafiła. Czas to zmienić. Dziś jedna z faworytek. Nieco pikantna, gęsta i bardzo sycąca, przepyszna! Przepis z książki Najlepsze dania Billa.


 


Składniki (dla 4-6 osób):
1,5kg miąższu dyni
750g pomidorów
6 ząbków czosnku
1 mała obrana marchewka
1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki
1,5l bulionu warzywnego
180g czerwonej soczewicy

Do podania:
jogurt naturalny
sumak
ewentualnie pieczywo


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynię i marchewkę pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki. Włożyć warzywa do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać obrane ząbki czosnku, wymieszać z chilli, kolendrą, kminem, papryką i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć np. folią aluminiową i piec 1,5h. Po tym czasie przenieść zawartość naczynia do dużego garnka, zalać bulionem i zagotować. Ja zmiksowałam zupę na krem, ale można warzywa rozgnieść tylko widelcem, zostawiając nieco większe kawałki dyni. Wsypać soczewicę i gotować ok. 15-20 minut aż zmięknie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać jeszcze nieco bulionu lub wody. Podawać z jogurtem i szczyptą sumaku. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wyglada kapitalnie, a jesli jest, jak piszesz, nieco pikantna, to z checia wyprobuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie, bardzo apetyczne:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Przepis zapisuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. warzywną jesień to ja lubię!szczególnie tę dobrze doprawioną/na ostro/na rozgrzanie;)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna i na pewno pyszna! cudne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger