Ciasto czekoladowe na Guinness'ie



 Od kilku dni bezustannie podjadam czekoladę, co jest dziwne, bo raczej mi się to nie zdarza zbyt często. Widocznie mój organizm bardzo jej teraz potrzebuje :) Tak tak trzeba sobie jakoś wytłumaczyć własne łakomstwo ;) Postanowiłam zatem zaserwować sobie porządną dawkę kakao. W tym cieście jest go mnóstwo! Dzięki Guinness'owi nie jest ono zbyt suche, a polewa z mascarpone i jogurtu greckiego (w oryginalnym przepisie ubita kremówka) dodaje mu lekkości i łagodzi intensywny czekoladowy smak. Niewątpliwą zaletą ciasta jest szybkość jego przygotowania. Masło rozpuszcza się w rondlu razem z podgrzanym piwem, cukrem i kakao. Ubija się tylko jajko, a potem miesza wszystkie składniki razem. Dla mnie jest to lepsze rozwiązanie niż przygotowywanie ciasta ucieranego, a strukturą po opieczeniu wcale się od niego nie różni. Ciasto będzie się efektywniej prezentowało upieczone w formie o mniejszej średnicy, ok. 20 cm. Niestety jeszcze takowej się nie dorobiłam, nie jest więc zbyt wysokie. Mimo wszystko nawet mały kawałek jest bardzo sycący. Gorąco je Wam polecam na poprawę nastroju w tych szarych jesiennych dniach :)
Oryginalny przepis z niemieckiego magazynu Lisa Kochen Backen:Sweet Dreams .

 


Składniki (na tortownicę o śr. 18-22 cm):
125ml piwa Guinness
110g masła
125g cukru
75g cukru muscovado
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60g kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 duże jajko
75g kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
250g sera mascarpone
100g jogurtu typu greckiego
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 18-22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piwo podgrzać w rondlu. Dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie wsypać cukier. Gdy się rozpuści dodać kakao, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić jajko na puszystą pianę. Ciągle ubijając dodawać śmietanę, a potem wąską strużką mieszankę piwno-kakaową. Dodać mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 45-50 minut do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto udekorować polewą. Ser mascarpone zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Nie mogę się napatrzeć i naczytać tych wspaniałości, które nam prezentujesz. Ciasto prezentuje się tak obłędnie, że chyba skuszę się na upieczenie w weekend :)
    Chciałabym zaprosić Cię na listę Top Blogi, gdyż Twój blog to w 100% Top Blog z najwyższej półki!
    Ps. Pozdrawiam Świnoujściankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe ciasto, więc zapisuje do wykonania. Uwielbiam chorągiekowe przybrania, ślicznie wyglądają:))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wielu blogach widzę, te fajne gadżety powbijane w ciasto. Gdzie można takie dostać?;) Ciasto obłędne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem:) Swoje zrobiłam sama, patyczki do szaszłyków + klej + tasiemka :)

      Usuń
  4. Ciasto pyszne! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wychodziło wyśmienite. Na stałe zagościło w moim słodkim menu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie i proste w przygotowaniu. Też bardzo je lubię :)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger