Ciasto pomarańczowe z polentą wg Sophie Dahl




Czasami warto postawić na prostotę. Na ciasto bez zbędnych dodatków, do przekąszenia na szybko bez łyżeczki i talerzyka. Poza tym nic tak nie wprowadza w słoneczny nastrój jak wypiek pachnący cytrusami. Tego mi było trzeba pośród szarych i zamglonych dni :) Przepis z książki Apetyczna panna Dahl, lekko zmodyfikowany.


 


Składniki (na formę o śr. 23 cm lub 20x30 cm):
100g miękkiego masła
150g cukru
3 jajka
100g mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g polenty (kaszki kukurydzianej)
50g mielonych migdałów
80g jogurtu typu greckiego
2 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z 2 pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o śr. 23 cm lub prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
 Masło utrzeć z cukrem na krem, stale ucierając dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać polentę, mielone migdały, jogurt, miód, skórkę i sok pomarańczowy, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 45 minut do suchego patyczka. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Wspaniale ciasto. Robilam je juz kilka razy i na pewno na tym sie nie skonczu. W ogole bardzo lubie ciasta z polenta za ich ciezka, zwarta teksture.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie!

    lubię ciasta z dodatkiem migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham Sophie za jej ciepłe i proste przepisy. Może ciasto pomarańczowe wyprze słynny chlebek bananowy?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat tego ciasta z jej książki nie próbowałam, ale może gdzieś niedługo się skuszę. Niby prosto wygląda, ale skoro mówisz że tak pięknie pachnie cytrusami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie pomarańczowe to ciasto, jakoś przepis nie rzucił mi się w oczy a tej książce, teraz żałuje:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam smak cytrusów w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger