Owsianka na mleku kozim z gruszką i imbirem




W tym tygodniu po krótkiej przerwie wróciliśmy do biegania. Nie powiem bym pałała wielkim entuzjazmem, gdy budzik dzwoni tuż przed 7 rano. Właściwie codziennie poranki witają nas gęstą mgłą, która szczelnie przysłania widok na świat. Jest szaro, mokro i chłodno. Ciężko wygrzebać się spod ciepłej kołdry. Ciężko też zmusić organizm do wysiłku po tym, jak w minionym tygodniu zafundowałam mu bardziej imprezowy styl życia. Na szczęście uczucie szczęścia po przebiegnięciu codziennie kilku kilometrów jest najlepszą motywacją. Dziś biegliśmy przez zamglone pola i słuchaliśmy beczenia owiec. Jutro będzie las przykryty pierzyną kolorowych liści. Świat jest piękny o każdej porze roku :) Zachęcam gorąco do aktywności na świeżym powietrzu bez względu na temperaturę za oknem. Po powrocie najlepiej jest zjeść coś sycącego i naprawdę mocno rozgrzewającego, np. taką owsiankę :) Polecam!


 


Składniki (dla 1 osoby):

1 łyżka masła
plaster świeżego imbiru o gr. 1/2 cm
50g płatków owsianych
200ml koziego mleka
1 dojrzała gruszka
szczypta soli
płynny miód
garstka orzechów włoskich


Przygotowanie:

Masło roztopić w rondlu, dodać starty imbir i smażyć 30 sekund. Wlać mleko, wsypać płatki, szczyptę soli i połowę gruszki pokrojonej w kostkę. Gotować kilka minut co jakiś czas mieszając aż owsianka zgęstnieje. Podawać posłodzoną miodem, z drugą połową pokrojonej gruszki i zrumienionymi orzechami włoskimi. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. zazdroszczę mobilizacji do biegania, ja wciąż nie potrafię..
    owsianka świetna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcające i zdrowe śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszka i imbir = moje ulubione polaczenie. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na Twoich zdjęciach nawet owsianka wygląda jak wykwintne danie :) no ale nie jest znowu taka zwyczajna, bo na kozim mleku. Zazdroszczę biegania, moje kolana nie wytrzymują 3 kilometrów :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zachwycona zdjęciem. A kompozycja smakowa owsianki wspaniała :).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger