20 stycznia 2012

Sernik piernik, czyli mocno korzenny sernik


Jeśli po niedawnych świętach nie znudziły wam się jeszcze klimaty piernikowe koniecznie spróbujcie upiec ten sernik. Nam się nie znudziły, a mój D. nie miałby z pewnością nic przeciwko, gdybym piekła pierniczki także latem, tak je lubi ;-) Połączenie sera i ich smaku jest genialne! Ten sernik jest jak wielki kremowy piernik, idealny! Kruchy spód z ciasteczek korzennych, duża ilość przyprawy do piernika i warstwa kwaśnej śmietany, same pyszności. Jest szybki i prosty w przygotowaniu jak każdy tego typu sernik, a w trakcie pieczenia w domu znów robi się jakby świątecznie dzięki niesamowitym zapachom :-) Pomysł na sernik zaczerpnęłam z magazynu Kuchnia (12/2011), ale dość mocno zmodyfikowałam przepis.

19 stycznia 2012

Zupa krem z buraków z malinami i ricottą



Dawno  nie było u mnie zupy, więc nadrabiam zaległości. Oczywiście jak zupa, to tylko krem, bo te najbardziej lubię. Przepis znalazłam w magazynie Kuchnia (12/2011) jako alternatywę wigilijnego barszczyku. Na święta nie udało mi się go zrobić, poza tym i tak wybrałabym tradycyjny. Na co dzień lubię jednak eksperymentować, więc musiałam go spróbować. Zupa jest bardzo gęsta, słodka dzięki buraczkom i lekko kwaśna za sprawą malin. Pięknie pachnie ziołami, a użycie ricotty zamiast śmietany uważam za bardzo ciekawy i udany pomysł. Polecam lubiącym nowości.

9 stycznia 2012

Zdrowe brownie z daktylami


Kolejny przepis zaczerpnięty z książki Billa Granger'a Nakarm mnie. Bill pisze o tym cieście "murzynek". Jest to jednak raczej polskie tłumaczenie angielskiego brownie, bo obok murzynka jakiego znamy z polskich domów nawet nie stał. Ciasto jest niskie, ciężkie i bardzo wilgotne. Wypisz wymaluj brownie, ale z jedną wielką różnicą - ma o wiele mniej kalorii! :-) Cała słodycz w cieście pochodzi głównie z daktyli, dzięki którym jest też wilgotne. Tradycyjne brownie to 300 g gorzkiej czekolady (ok.1500 kcal), 200 g masła (ok. 1500 kcal) i ponad 200 g cukru białego (800 kcal). Tutaj zamiast czekolady 60 g kakao (ok.185 kcal), 70 g cukru trzcinowego (280 kcal), 150g masła (ok.1125 kcal) i 150 g suszonych daktyli (415 kcal). Do tego oczywiście dochodzi mąka i jajka, ale różnicę widać gołym okiem: 3800 kcal kontra 2005 kcal! Prawie 1800 kcal mniej! Można? Można! :-) Polecam wypróbować, jest naprawdę pyszne.