Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami włoskimi

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami włoskimi



Znów zapomniałam o kupionych kilka dni wcześniej bananach. Kiedy sobie przypomniałam nie nadawały się do zjedzenia na surowo. Nie było wyboru, choć nie planowałam, upiekłam chlebek bananowy. Zapraszam na jego kolejną odsłonę. Tym razem z większą ilością bananów, całym mnóstwem orzechów i czekolady, a przy tym mniejszą zawartością cukru. Chlebek zaliczam do kolejnych udanych wypieków i bardzo polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Lecker - wydanie specjalne Bakery.

Pizza z bazyliowym pesto, sałatą, cukinią i serem feta

Pizza z bazyliowym pesto, sałatą, cukinią i serem feta



Klasyczne ciasto na pizzę, zamiast sosu pomidorowego pesto z bazylii, roztopiona mozzarella zastąpiona świeżym serem feta. Do tego porcja zdrowia w postaci warzyw: grillowanej cukinii, mieszanki sałat i czarnych oliwek. Wszystko posypane zrumienionymi orzeszkami pini i polane dobrą oliwą extra vergine. To taka pizza nie pizza, a właściwie jej bardzo wiosenne wydanie. I choć ciężko pokroić ją na kawałki tak, by nic nam nie pospadało, naprawdę warto ją zrobić. Jest pyszna! Inspiracja niemieckim magazynem Menü (nr marzec, kwiecień 2012). Przepis nieco zmodyfikowany.

Tartaletki z kremem różanym

Tartaletki z kremem różanym



Tak! Tak smakować musi niebo!;-) I tyle. Nie wiem jak jeszcze mogłabym zachwalić te tartaletki. Dla mnie są idealne, bo ciasto jest naprawdę kruche i maślane, bo krem jest lekki i puszysty, bo są delikatnie różane, a migdały przyjemnie chrupią. Jeśli kochacie wszelkie różane słodkości, spróbujcie ich koniecznie. 
Tartaletki zrobiłam inspirując się przepisem Asi z Kwestii Smaku na ten mazurek różany. Muszę przyznać, że jak tylko go zobaczyłam, nie mogłam przestać o nim myśleć. Mascarpone + konfitura z płatków róży - to musi smakować obłędnie! Postanowiłam nie czekać do świąt, a także nie piec mazurka tylko coś, co będzie dobre na każdą okazję. Postawiłam więc na sprawdzone kruche ciasto i nieco odchudziłam krem zmniejszając ilość konfitury. Chciałam mu też dodać trochę puszystości i lekkości, więc wzbogaciłam go ubitą kremówką. Wyszło przepysznie! Polecam!


Puszyste placuszki z truskawkami i bazyliowym jogurtem

Puszyste placuszki z truskawkami i bazyliowym jogurtem


  
Pogoda w ostatnich dniach nas rozpieszcza. Jest słonecznie i bardzo ciepło, wiosna pełną gębą! :-) Zatem w weekend proponuję zjeść adekwatne do warunków za oknem  śniadanie, najlepiej na zalanym słońcem balkonie lub tarasie. Lekkie i puszyste placuszki, słodkie truskawki i orzeźwiający jogurt z bazylią. Smakuje jeszcze lepiej niż brzmi i wygląda! Uwierzcie mi, takie śniadanie wywoła u was uśmiech, który nie zniknie do końca dnia :-) Gorąco polecam! 
Inspirowałam się przepisem z magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams: Frühling. Jednak zamiast bazyliowego serka zdecydowałam się zrobić lżejszą wersję na bazie jogurtu.

Czekoladowe muffinki z serkiem śmietankowym

Czekoladowe muffinki z serkiem śmietankowym



W końcu przyszła! Kto? Oczywiście wiosna! Może nie powinnam mówić hop zanim... Oj tam, to nieważne, bo nic ani nikt nie zabierze mi dzisiejszego prawdziwie wiosennego dnia! Termometr wskazał ponad 15 kresek powyżej zera, a ja mam za sobą pierwszą ponad 30-kilemetrową wycieczkę rowerową w tym roku. I to bez zimowej kurtki i wełnianej czapki! Życie od razu staje się piękniejsze i łatwiejsze :-) 
Skoro wiosna już puka do drzwi, uważam, że to najwyższa pora na otwarcie sezonu muffinkowego! Nie ma lepszej przekąski na rowerowe wojaże niż małe słodkie babeczki, więc zanim dziś ruszyliśmy przed siebie najpierw spędziłam chwilę w kuchni. Przepis na te muffinki znalazłam w niemieckim magazynie Lecker - wydanie specjalne Bakery. Na zdjęciu prezentują się zupełnie inaczej niż moje. Serek jest w nich zatopiony, u mnie stanowi wierzchnią warstwę. W pierwszej chwili nieco się zawiodłam, ale po spróbowaniu uczucie to szybko się rozwiało. Babeczki są bardzo słodkie i mocno czekoladowe. Znakomicie współgrają z kremowym serkiem. 

Zupa z zielonego groszku z cynamonem i lubczykiem

Zupa z zielonego groszku z cynamonem i lubczykiem



 Kiedy w tytule przepisu przeczytałam słowo cynamon, od razu wiedziałam, że muszę jak najszybciej spróbować tej zupy. Jestem wielką miłośniczką cynamonu i jest to chyba najczęściej kupowana przeze mnie przyprawa, gdyż tak szybko kurczą się u mnie jej zapasy. Uwielbiam cynamonowe słodkości, ale i doprawione nim mięso, ryż, itp. Zupy z cynamonem wcześniej nie jadłam, ale od teraz się to zmieni. Bardzo mi smakowała! Oczywiście jak na wielbicielkę cynamonu przystało dałam go trochę więcej niż w przepisie, by jeszcze wyraźniej poczuć jego aromat. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak jak pisze Asia, na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza. Polecam!


Piersi kurczaka z jagodami i tymiankiem

Piersi kurczaka z jagodami i tymiankiem


 
Wczoraj rano w drodze do pracy mróz szczypał moje policzki. Przyznam, że nie tego oczekiwałam od pogody po tym, jak w sobotę wybrałam się na pierwszą wiosenną przejażdżkę rowerem. Tak, mamy dopiero 7 marca, ale chyba każdy już stęsknił się za wiosną. Chciałabym schować  już ciepłe swetry, czapki i szaliki na dno szuflady i zobaczyć pierwsze małe listki na drzewach. Jest już bliżej niż dalej ku temu, ale czekanie co raz bardziej się dłuży i nawet piękne słońce na niebie w nim nie pomaga. Na przekór aurze szukam nie tylko wiosny, ale i lata i znajduję je...w mojej kuchni :-) 
Nie mogłam się powstrzymać. Wiem, to nie to samo, ale tak bardzo brakuje mi tych wszystkich letnich owoców. Kupiłam mrożone jagody, by dostać choć namiastkę. Cudownie poczuć ich smak, uśmiechnąć się na fioletowo :-) 
Jagody, cytryna i tymianek - wszystko rewelacyjnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee: Sommer Küche (nieco zmodyfikowany).

Sezamowe palmiery

Sezamowe palmiery




Ciastka, które przygotujemy w 25 minut (łącznie z pieczeniem)! To pomysł na poczęstunek do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości. Nic wyszukanego i skomplikowanego, po prostu szybka przekąska i pomysł na wykorzystanie zalegającego w lodówce ciasta francuskiego. Przepis z Jamie Magazine -  wydanie niemieckie nr 1/2012.


Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem chrzanowym

Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem chrzanowym



Tego typu sałatki  dla mnie stoją na równi z makaronami pod względem szybkości przygotowania posiłku. Jemy je, gdy nie mam czasu albo ochoty na gotowanie. Często wrzucam na talerze to, co akurat jest w lodówce i przeważnie wychodzi z tego niezły miszmasz. Ten powstał akurat, gdy miałam ochotę na sałatkę, ale nie chciało mi się obierać ziemniaków. Wersja z sałatą jest bardzo podobna i równie pyszna. Podana z chrupiącą bagietką zaspokaja głód na długi czas. Polecam!

Grecka zupa pomidorowa z ryżem, tahiną i serem feta

Grecka zupa pomidorowa z ryżem, tahiną i serem feta



 Przepis na tę zupę poznałam całkiem niedawno, a już zdążyłam przyrządzić ją kilka razy. Bardzo przypadła mi do gustu. Jest prosta, szybka i stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnej pomidorówki. Delikatnie sezamowo-limonkowy smak świetnie się równoważy ze słonym serem feta. Dzięki dodaniu ryżu zupa jest bardzo treściwa. Celowo dodaję go więcej niż w przepisie, bo lubię gdy jest bardzo, bardzo gęsta, niemal jak risotto. Oczywiście to moje upodobanie, a gęstość można regulować poprzez dodanie większej ilości wody i mniejszej ryżu. Podaję wam oryginalny przepis, który pochodzi z Jamie Magazine - wydanie niemieckie nr 1/2012, znowu :-) Jeszcze kilka do wypróbowania i przerzucam się inne równie fantastyczne czasopisma zakupione w Niemczech. I znów wzdycham: dlaczego u nas takich nie ma? :-(

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger