Kruche ciasto owsiane z rabarbarem

Kruche ciasto owsiane z rabarbarem



Ciasto kruche gotowe do pieczenia w 20 minut! Bez chłodzenia i bez wcześniejszego podpiekania spodu. To ciasto na ostatnią chwilę, gdy goście już prawie stoją za drzwiami. Do zrobienia praktycznie z każdym owocem sezonowym. Wzorowałam się na tym cieście migdałowym ze śliwkami. Migdały zastąpiłam płatkami owsianymi, biały cukier brązowym, a zwykłą mąkę pszenną - pełnoziarnistą. Ciasto owsiane jest bardziej zwarte i kruche niż to migdałowe. Jest też naprawdę bardzo owsiane, więc jeśli chcecie, możecie zmniejszyć ilość płatków na rzecz mąki. Muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych przepisów do eksperymentowania z/w na czas przygotowywania. Polecam!
A jutro zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem :-)

Curry z kurczakiem i szparagami

Curry z kurczakiem i szparagami


Macie już dość szparagów? Ja nie :-) Wczoraj jedliśmy curry - z kurczakiem, szparagami i mlekiem kokosowym. Obiad do przygotowania w pół godziny. Pyszny i zdrowy! Trochę zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Menü (marzec, kwiecień 2012).

Tofu smażone po chińsku ze szparagami i papryką

Tofu smażone po chińsku ze szparagami i papryką


Tak jak wcześniej pisałam dziś 2 szparagowe wpisy na blogu. Po kremowej zupie zapraszam Was na absolutną rewelację. Jeśli lubicie orientalną kuchnię koniecznie spróbujcie tego dania. Jest pyszne! Tofu zyskuje smak za sprawą czosnku, chilli, sosu sojowego i rybnego. Całość nabiera nieco słodyczy dzięki dodaniu cukru pudru.  Warzywa są ugotowane, ale nadal chrupkie. "Kropkę nad i" stawia bazylia, która dodaje daniu świeżości. Jest idealne na lekki obiad czy kolację. Czy wiecie, że w 100g szparagów jest tylko 19kcal? Nawet kaloryczność tofu mnie zaskoczyła - 88kcal w 100g. Wszystko smażymy tylko na 2 łyżkach oleju. Samo zdrowie! Kolejny przepis z książki Najlepsze dania Billa.
 Spieszcie się! Sezon na szparagi trwa tylko 3-4 tygodnie, niestety :-( Jeszcze w tym tygodniu zagości na moim stole i blogu curry ze szparagami. Zapraszam!

Krem ze szparagów z cytrynowym mascarpone

Krem ze szparagów z cytrynowym mascarpone



 W ostatnich dniach dopadło mnie szparagowe szaleństwo! Praktycznie codziennie jemy je na obiad. Najbardziej cieszy mnie fakt, że jak się okazało smakują one mojemu niejadkowi! To dla mnie prawdziwe zaskoczenie, bo jak do tej pory twierdził inaczej. Oczywiście nigdy ich nie próbował! Pierwszego dnia zrobiłam szparagowe pesto - niezbyt drastyczna próba przekonywania do smaku ;-) Zjadł. Potem zupa krem - dalej mało drastycznie. Zjadł. Trzeciego dnia poszłam na całość i podałam szparagi w całości - liczyłam się z tym, że nie zje a mi przypadnie podwójna porcja. A jednak zjadł. I ten obiad najbardziej mu smakował! :-) Hurrra! Może kiedyś polubi brokuły, kalafior, bakłażany i grzyby? Ach, te grzyby to moje największe marzenie ;-)
 Dziś zamieszczę 2 szparagowe wpisy. Szaleństwo, ale korzystam póki mogę. Od poniedziałku czeka mnie co najmniej 2-tygodniowa przerwa w blogowaniu. Jako pierwsza - zupa. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na pozór całkiem przeciętna. Charakteru zyskuje dzięki cytrynowemu mascarpone, więc nie rezygnujcie z tego dodatku. Polecam! Przepis z książki Smaczne zupy Kate McMillan.

Ciasto cytronowo-limonkowe z borówkami

Ciasto cytronowo-limonkowe z borówkami




Gdy budzą się do życia stragany warzywno-owocowe, budzę się i ja. Kiedy widzę rabarbar, botwinkę i szparagi, to wiem, że wiosna już przyszła na dobre. Może temperatura za oknem niecodziennie jeszcze na to wskazuje, jednak łatwiej znieść chłodniejsze dni gdy wokół tak pięknie się zieleni. Uwielbiam ciasta z owocami ponad wszystkie wypieki i cieszę się na nadchodzące miesiące z pojawiającymi się po kolei: rabarbarem, truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami, itd. Ach, w planach mnóstwo przepisów do zrealizowania. Pewnie nie wszystkie się uda, a i wstrzemięźliwość jest wskazana jeśli do zimy mam dotrwać w dotychczasowym rozmiarze ;-)
 Na pierwszy rzut borówki. Miał być rabarbar, ale nie mogłam się powstrzymać. Odkąd upiekłam to ciasto cytrynowe Sophie Dahl zapałałam miłością do tego rodzaju wypieków. Ciasto jest pyszne! Bardzo cytrusowe, wilgotne, delikatne i orzeźwiające. W sezonie na jagody koniecznie do powtórzenia. Tekstura ciasta jest nieco sypka z/w na zawartość migdałów i kaszy kukurydzianej. Bez wątpienia jest to jego zaletą. Gorąco polecam! I zapraszam niebawem po kolejny przepis. Tym razem z rabarbarem i truskawkami :-)
Przepis pochodzi z książki Najlepsze dania Billa. Nieco go zmodyfikowałam.

Penne z tartą cukinią i łososiem

Penne z tartą cukinią i łososiem



Codziennie sprawdzam prognozę pogody. Patrzę skąd będzie wiało, jak silnie, jaka będzie temperatura, czy idzie do nas wyż czy niż. Do corocznego majowego rejsu co raz bliżej. Wypływamy 20-21 maja i już z niecierpliwością przebieram nogami. Tęsknię za życiem na wodzie, które toczy się według zupełnie innych reguł niż na co dzień. Znikają wszelkie problemy. Jest tylko wiatr i wolność, której nie da się poczuć nigdzie indziej. Jest też trochę strachu przed niebezpieczeństwami na wodzie. Przygody nigdy nas nie omijają, a płyniemy tylko we dwoje. Strach jest jednak niczym w porównaniu z tym, co otrzymam w zamian. Powoli planuję jachtowe menu i szukam przepisów na wszelakie ciasteczka, które zabiorę w puszkach ze sobą.
W tym wszystkim obiady nie zajmują mnie specjalnie. Jemy dużo zup i makaronów. Dziś kolejny ulubiony - z wędzonym łososiem i tartą cukinią w kremowym sosie z ricotty i jajka przypominającym carbonarę. Cukinię trę na tarce o dużych oczkach, podsmażam ją krótko z solą i czosnkiem, by puściła sok, ale pozostała żywo zielona. Dodaję łososia wędzonego na gorąco, gdyż nie jest zbyt słony. Zawsze miałam opory przed jedzeniem surowych jajek. W końcu się przełamałam. Myję je, a potem sparzam wrzątkiem i póki co nie miałam żadnych przykrych niespodzianek. Makaron jest pyszny i nie wymaga żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Polecam!

Muffinki otrębowe z daktylami

Muffinki otrębowe z daktylami



Idealne muffinki na śniadanie! Z dużą ilością błonnika i suszonych daktyli. Daktyle sprawdzają się rewelacyjnie w wypiekach. Dostarczają mnóstwo słodyczy, a wiele mniej kalorii. Moje muffinki są jeszcze mniej kaloryczne niż te z przepisu, bo zapomniałam dodać...cukru ;-) Zorientowałam się w połowie pieczenia i mocno się zdenerwowałam. Postanowiłam się ratować posypując wierzch babeczek brązowym cukrem. Wyszło lepiej niż się spodziewałam. Muffinki są słodkie, mają piękny karmelowy kolor i smak. Wszystko dzięki daktylom :-) A przypieczony cukier daje im element chrupkości. Jeśli wolicie jednak zdecydowanie więcej słodyczy, dodajcie do ciasta 95g cukru trzcinowego. Mi bardziej pasują z cukrową posypką, dlatego podaję przepis ze zmianami. Oryginalny pochodzi z książki Najlepsze dania Billa. Gorąco polecam!

Pomidorówka z suszonymi pomidorami

Pomidorówka z suszonymi pomidorami



Majówkowa pogoda nie rozpieszczała w tym roku mieszkańców i turystów nad morzem. Podczas gdy reszta Polski korzystała z upalnych dni, u nas zimny wiatr północny zrobił swoje. Mimo słonecznej pogody temperatura odczuwalna spadała poniżej 10 stopni :-( Koniec tygodnia był jeszcze gorszy, wiatr ustał, chłód pozostał, doszedł deszcz. Tak, to są "uroki" polskiego morza ;-)  Do łask wróciły u mnie gorące rozgrzewające zupy. A mam z czego wybierać! Niedawno w mojej domowej biblioteczce pojawiła się nowa pozycja - wspaniała książka Smaczne zupy Kate McMillan. Pięknie wydany zbiór 365 przepisów na pyszne zupy na cały rok. Od chłodników, poprzez kremy, po gęste i bardzo sycące gulasze. Gorąco polecam! 
Dziś przedstawiam pierwszy wypróbowany przepis: zupę pomidorową z suszonymi pomidorami. Zupa jest przepyszna, bardzo gęsta i bardzo wyrazista w smaku. Kate podała ją z mięsem kraba. Dla mnie to zbyt luksusowy pomysł, zastąpiłam go więc wędzonym pstrągiem, pasował idealnie. Można też użyć krewetek, innej ryby albo całkiem zrezygnować z dodatków, choć uważam, że naprawdę dodają charakteru. Zupa błyskawiczna w przygotowaniu, góra 30-35 minut razem z gotowaniem, a jaki efekt!

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger