23 lipca 2012

Prosta wersja tiramisu z jagodami




Pierwsza sprawa jest taka, że moja wersja prostego tiramisu z prawdziwym tiramisu ma wspólne tylko biszkopty. Tym razem zrezygnowałam z mascarpone i żółtek na rzecz ubitej kremówki. Chciałam by było lżej i szybciej:) Biszkopty nasączyłam mieszanką kawy i syropu z kwiatów czarnego bzu. Do tego sporo jagód, bo jak już pisałam wcześniej przy okazji tego sernika na zimno, pasują one idealnie do kwiatów bzu. Wyszło naprawdę pysznie! Zrobiłam 2 duże porcje, ale z podanych składników można przygotować spokojnie 4 w mniejszych naczynkach.
Druga sprawa - nigdy nie miałam zdolności manualnych i dekoratorskich, więć mój deser to jak zwykle wielki bałagan z nierównymi warstwami i byle jak upchanymi biszkpotami. Wybaczcie, ale inaczej nie potrafię. poza tym dla mnie najważniejszy jest smak, a ten jest cudowny:)


21 lipca 2012

Sałatka z pomidorami,fasolką i oscypkiem




Sałatka nie wygląda zbyt pięknie, ot taki bałagan w moim wykonaniu. Jednak smakuje obłędnie! Jedliśmy ją w minionym tygodniu chyba ze 3 razy. Goście z gór przywieźli rodzicom mojego ukochanego duuużo oscypków, a my na tym skorzystaliśmy:) Jeśli lubicie taki miszmasz na talerzu spróbujcie tej sałatki koniecznie! Pomidory, dużo fasolki szparagowej i rozpływający się oscypek. Wszystko posypane młodą czerwoną cebulką i pestkami słonecznika, skropione pysznym sosem musztardowym. Smacznie i zdrowo!


20 lipca 2012

Makaron ze świeżymi pomidorami




Na straganach panuje teraz raj pomidorowy. Jest tyle ich odmian, że trudno nie wziąć choć po jednym z każdej. Od zielonych, poprzez żółte i soczyście czerwone. Jędrne i pełne słodyczy. Uwielbiam letnie pomidory i jem je na okrągło w sałatkach i makaronach, na kanapkach i bez niczego. Zbrodnią jest o tej porze roku kupować pomidory w puszce. Cieszmy się tym co świeże i polskie:)
Makaron ze świeżymi pomidorami to błyskawiczny obiad w 10 minut, prawdziwie letni obiad. Wprowadza w prawdziwie słoneczny nastrój, nawet jeśli słońca nie widać za oknem. Daję do niego różne odmiany pomidorów, jakie akurat mam pod ręką. Do tego kulka mozzarelli, spora garść tartego parmezanu, dużo dobrej oliwy extra vergine, chlust dobrego octu balsamicznego i pęczek świeżej bazylii. Prosto i pysznie! Ten zestaw smaków nigdy się nie nudzi, polecam!

19 lipca 2012

Placki z ricottą, borówkami i syropem z bzu




Mimo, że pogoda za oknem absolutnie lata nie przypomina (u nas od 2 tygodni deszcz i temperatura w okolicy 15-17 stopni), każdego dnia cieszę się letnimi owocami i warzywami. Już nie pamiętam kiedy był u mnie mięsny obiad. Jem ogromne ilości świeżych pomidorów i fasolki szparagowej, mnóstwo malin, borówek i jagód. Kocham to!:)
Wczoraj na śniadanie jedliśmy pyszne placuszki, lekkie i puszyste. Obsypane borówkami amerykańskimi i polane syropem z kwiatów czarnego bzu. Rewelacja!
Przepis na placki z Kwestii Smaku.  

13 lipca 2012

Knedle z jagodami




Jako dziecko knedle z owocami kochałam bardziej niż pierogi. Najlepsze robiła moja babcia. Kiedy jeździłam do niej na wakacje robiła je specjalnie dla mnie. Robiła też wielkie kluski na parze z sosem jagodowym i domowy makaron. Zawsze miałam ogromny apetyt i tylko babcia zezwalała na nieskończoną ilość dokładek. Piękne to były czasy! Babci już wiele lat nie ma z nami, a ja nie zdążyłam poznać jej sekretnych przepisów, bo wtedy jeszcze gotowanie nie interesowało mnie tak bardzo jak jedzenie:( Żałuję, ale czasu nie cofnę.
Wczoraj postanowiłam nieco odświeżyć wspomnienia z dzieciństwa. Zrobiłam knedle lżejsze niż te tradycyjne, bo zamiast ziemniaków do ciasta dałam twaróg. Do środka napchałam sporo jagód, a że jeszcze mi zostały, zrobiłam z nich pyszny sos z miętą i syropem z kwiatów czarnego bzu. 
Choć smak inny niż tych babcinych, to jednak znów poczułam się jak dziecko:) Knedle są delikatne, lekko cytrynowe i lepi się je naprawdę szybko. Polecam! Przepis z niemieckiego magazynu Land Idee: Sommer Küche.


10 lipca 2012

Placki z bobu podane w chlebku pita



Miały być kluseczki smażone w głębokim tłuszczu, dokładnie takie jak u Jamiego Olivera, ale w ostatniej chwili zdecydowałam się na usmażenie placków na patelni grillowej. W panującym upale nie miałam ochoty na rozgrzewanie i bawienie się olejem. Wyszło zdrowiej, a myślę, że równie smacznie:) Placuszki podałam w chlebkach pita z tartym ogórkiem, pistacjami i cytrynowym jogurtem. Można by dodać jeszcze sałatę i ser feta dla urozmaicenia. Ja miałam ochotę na minimum składników, bo placuszki same w sobie są bardzo aromatyczne. Jeśli pominiecie mąkę powstanie pyszna pasta na chleb. Ach, kocham lato za te świeże soczyste kolory!:)
Zmodyfikowany przepis z książki Jamie w domu.


3 lipca 2012

Ciasto migdałowe z morelami




Takie jak lubię. Wilgotne ciasto z dużą ilością letnich owoców. Po prostu. Przepis z niemieckiego magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams (2/2012).
Ostatnio u mnie spadek nastroju, dlatego pakujemy dziś namiot i rowery i ruszamy przed siebie naładować baterie. Jeszcze nie wiemy gdzie.