Pstrąg łososiowy pieczony w soli

Pstrąg łososiowy pieczony w soli




W ostatnim tygodniu codziennie jedliśmy ryby. Do opublikowania czekają 3 posty z nimi w roli głównej, tylko weny jakoś brakowało... A więc dziś pierwszy:)
Zdecydowanie bardziej wolę fotografować słodkości, nie trzeba się spieszyć i można pokombinować z aranżacjami. Z obiadami jest gorzej, bo kto chciałby jeść zimny:) Zdjęcia więc pstryknięte na szybko, tak, żeby tylko było widać o co chodzi. A chodzi o rybę pieczoną w soli. Jeśli nie próbowaliście tego sposobu pieczenia, to gorąco go wam polecam. Gruboziarnistą sól mieszamy z jajkiem i niewielką ilości wody (konsystencja ma przypominać mokry piasek). 1/3 mieszanki wysypujemy na dno blachy, na tym układamy rybę i przysypujemy ją resztą soli. Podczas pieczenia z soli tworzy się skorupa, która szczelnie trzyma wilgoć i aromaty użytych ziół. Taki sposób pieczenia sprawia, że ryba jest niezwykle delikatna i soczysta i na pewno nie słona. Można użyć dowolnej ryby lub mięsa, a czas pieczenia powinien być dostosowany do jej wielkości. Ja piekłam pstrąga łososiowego o wadze 1,2 kg przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Do brzucha ryby wsadziłam plastry cytryny, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Sprawdzą się także inne zioła albo ich mieszanka. Dodatkowo do soli dosypałam kilka łyżeczek kopru włoskiego, który dodał rybie dodatkowego aromatu. I choć ryba na najszczęśliwszą nie wygląda, to smakowała obłędnie!:) Gorąco polecam!


Dyniowe muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi

Dyniowe muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi




Na zakończenie dyniowego tygodnia na blogu zapraszam jeszcze na pyszne muffiny - z puree z ugotowanej na parze dyni, cynamonem i orzechami włoskimi. Niezbyt słodkie, więc znakomicie sprawdzą się na śniadanie z dodatkiem dżemu (u mnie truskakwkowo-rabarbarowy). Mi smakowały także bez niego. Przepis z książki Nakarm mnie Billa Grangera. Polecam!


Dyniowa crostata

Dyniowa crostata




Bardzo lubię crostaty jak i tarty. Z tym, że crostaty mają ten plus, że robi się je zdecydowanie szybciej niż tarty. To jedna z lepszych jaką jadłam. Kruche ciasto posmarowane aromatycznym crème fraîche z kminem rzymskim, kolendrą i wędzoną papryką, obłożone plastrami dyni. Całość posypana serem feta i pestkami dyni. Przepyszne połączenie idealne na dyniowy sezon. Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu Lecker: Bakery. Gorąco polecam!


Placki ziemniaczane z dynią

Placki ziemniaczane z dynią




Sezon dyniowy uważam za otwarty:) Wczoraj na kolację były placki ziemniaczane z dodatkiem tartej dyni i gałki muszkatołowej. Podane z crème fraîche z tymiankiem. Pyszne!
Przepis z magazynu Land Idee: Kräuter Küche. Proporcje lekko zmienione.


Sernik kokosowo-malinowy (na zimno)

Sernik kokosowo-malinowy (na zimno)




To chyba ostatni tak letni deser na blogu. Na straganach są jeszcze maliny, więc może się skusicie:) Sernik na zimno z mlekiem kokosowym, limonką i musem malinowym, na spodzie z kokosowych ciasteczek. Lekki i orzeźwiający! Idealny na zatrzymanie lata:) Polecam!
Przepis z magazynu Lisa Kochen&Backen Sweet Dreams: Frühling.
Muszę przyznać, że pierwszy raz używałam żelatyny w listkach i już widzę jej wyższość nad tą w proszku. Rozpuszcza się błyskawicznie po lekkim podgrzaniu. Nie trzeba używać wrzątku i czekać aż ostygnie. Jeśli tak jak ja wcześniej jej nie używaliście, gorąco Was do tego namawiam:) 


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger