Owsianka z daktylami i wodą z kwiatów pomarańczy




Nowy tydzień zaczynam kolejną wariacją na temat owsianki. Tym razem wersja nieco bardziej orientalna, inspirowana tym przepisem na kulki daktylowe. Bogactwo smaku zawdzięcza ona wodzie z kwiatów pomarańczy, a słodycz suszonym daktylom. Owsiankę dosłodziłam niewielką ilością miodu. Całość zwieńczyłam uprażonymi orzeszkami piniowymi, które doskonale pasują do daktyli. Gorąco polecam!


 

 Składniki (dla 1 osoby):
50g płatków owsianych
200ml mleka
szczypta soli
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
kilka suszonych daktyli
 1 łyżka orzeszków pini
płynny miód

Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i wodę z kwiatów pomarańczy, wsypać płatki owsiane i szczyptę soli. Gotować kilka minut co jakiś czas mieszając aż owsianka zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać pokrojone daktyle. Podawać z miodem i uprażonymi orzeszkami pini. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. super pomysł na wyborne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianka idealna , ten smak <3 kocham to !

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dzisiaj była owsianka z masłem orzechowym, tak trochę bez urozmaiceń, ale Twoja wydaje się być obłędnie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie jadłam owsianki z masłem orzechowym, muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger