Pieczone udka kurczaka w jogurtowej marynacie z kuminem




Dawno na blogu nie gościło danie obiadowe. I choć w minionych miesiącach bynajmniej nie pościliśmy, a wręcz przeciwnie, jedliśmy sporo dobrych i nowych potraw, to jednak zima nie sprzyjała robieniu im zdjęć ;) Nie jestem nauczona jadać obiadów o wczesnych porach i raczej zawsze wypadają one u nas w porze wczesnowieczornej. Na szczęście powoli dni stają się co raz dłuższe, więc mam nadzieję, że częściej będą tu gościć posty obiadowe.
No to na początek bardzo pyszny kurczak, którego przygotowanie jest banalnie proste. Aromatyczne udka wspaniale się komponują ze słodko-kwaśną marchewką i pasternakiem. Kwaskowaty smak zawdzięczają one dodatkowi sumaku. Jeśli go nie posiadacie, możecie użyć cytryny. 
Przepis pochodzi z niemieckiego wydania Jamie Magazine.


 


Składniki (na 2 duże porcje):
4 udka kurczaka (po ok. 150g jedno)
 1 rozdrobniony ząbek czosnku + 6 całych
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka suszonego tymianku
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sumaku
2 duże marchewki
4 małe pasternaki
sól
pieprz
30g pestek dyni


Przygotowanie:

Udka kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. Wymieszać rozdrobniony czosnek z kuminem, tymiankiem, sokiem i skórką cytryny, 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami jogurtu. Kurczaka włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Obrać marchewki i pasternak, pokroić w 1cm plasterki. Warzywa wymieszać z 2 łyżkami oliwy i sumakiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć razem z całymi ząbkami czosnku do naczynia żaroodpornego i piec 25 minut. Po tym czasie na warzywa wyłożyć kurczaka z marynatą i piec kolejne 35 minut. Na koniec na całość wysypać pestki dyni i dopiekać jeszcze 10 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dawno u mnie kurczaczka nie było. Rozumiem Twój problem z brakiem światła. Czasem, gdy uda mi się przygotować obiad wcześniej, robię zdjęcie i chowam do lodówki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger