Bananowe pancakes z sosem fistaszkowym




Zapewne wielu z Was znana jest słynna kanapka Elvisa Presleya - sandwich z masłem orzechowym i bananami :) Bardzo ją lubię, a połączenie bananów i masła orzechowego uważam za jeden z lepszych zestawów śniadaniowych. W minioną niedzielę miałam na niego wielką ochotę, tylko chleba w domu nie było ;) Jak nie ma chleba to są pankejki albo owsianka. Tym razem padło na placki i to właśnie w presleyowskim stylu. Do klasycznego ciasta na pancakes dodałam pokrojone w plasterki banany, a jako sosu użyłam masła orzechowego wymieszanego z ciepłym mlekiem mniej więcej w proporcji 1:3. Wyszło pysznie! Jeśli macie ochotę na więcej słodyczy, możecie dodać nieco brązowego cukru do sosu. Polecam!


 


Składniki (dla 3 osób):
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
2 jajka
200ml mleka
2 banany
olej do smażenia

Sos:
masło orzechowe
ciepłe mleko


Przygotowanie:
Mąkę i proszek przesiać do miski. Dodać cukier, żółtka i mleko. Wymieszać rózgą na gładkie ciasto. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone w plasterki banany. Placki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju aż się zrumienią i trochę podrosną. 
Podawać z sosem fistaszkowym: masło orzechowe wymieszać z ciepłym mlekiem w proporcji mniej więcej 1:3. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Ten sos musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowitości. I taki prosty sos, na pewno świetnie się komponuje z bananowymi placuszkami :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne placuszki i obłędne fotki! pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Elvis zajadałby się nimi w dzień naleśnika. Na pewno.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger