Ciasto kokosowo - ananasowe




Zima wróciła, a ja niecierpliwie wyglądam wiosny, wycieczek rowerowych, świeżych warzyw i owoców. Pocieszam się, że do wiosny bliżej niż dalej, w końcu marzec za progiem :) Póki co staram się wprowadzić trochę słońca do domu kolorowymi kwiatami w wazonie i wypiekami. Zapraszam na ciasto z ananasem i kokosem, które orzeźwia i sprawia, że te ostatnie podrygi zimy trochę łatwiej znieść. Ciasto jest bardzo wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo egzotyczne :)
Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.




Składniki (na tortownicę o śr. 18 cm):
110g masła w temp. pokojowej
110g cukru
2 jajka
250ml kwaśnej śmietany
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150g wiórków kokosowych
200g świeżego ananasa obranego i pokrojonego w małą kostkę


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o śr. 18 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Nie przerywając ucierania dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując. Kiedy masa będzie gładka dodać śmietanę i zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz wiórki kokosowe, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wmieszać pokrojonego ananasa.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 60-75 minut. Wbity w ciasto patyczek powinien być suchy. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ananas i kokos to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale!!! pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię tą zieleń w tle i to co na pierwszym planie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałek tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger