Rogaliki z ciasta ziemniaczanego




Nie pałam jakąś przesadną miłością do pączków. Nie pamiętam kiedy je jadłam. W Tłusty Czwartek wybieram zawsze coś innego. Przeważnie są to drożdżowe rogaliki z marmoladą. W tym roku nie miałam jednak czasu na bawienie się drożdżami i wybrałam szybszą alternatywę - rogaliki z ciasta ziemniaczanego. Jakkolwiek to brzmi, nie bójcie się, ziemniaków w ogóle w nich nie czuć :) Za to z ciastem pracuje się szybko i bezproblemowo. Wałkuje się dobrze, a rogaliki świetnie wyrastają. Najlepsze są zaraz po ostygnięciu, ale i na drugi dzień dają radę :) I choć daleko im do prawdziwych drożdżowych, to jednak naprawdę dobry pomysł na szybki wypiek. Rogaliki nadziałam słodką marmoladą z płatków róż. 
Przepis wypatrzony u Doroty.


 


Składniki (na ok. 50 rogalików):
250g ugotowanych ziemniaków
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 150g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka oleju
+ mąka do oprószenia blatu
+ marmolada do nadziania
+ 1 jajko do posmarowania rogalików


Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i olej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, można dodać trochę mąki (ja dodałam małą garść). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło o 2-3 mm grubości. Można sobie pomóc, odrysowując koła dużym talerzem. Każde koło pokroić jak pizzę na 8 kawałków. Na szerszej części układać po ok. 1 łyżeczce nadzienia i zwijać ciasto do środka, tworząc kształt rogalika. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzić na kratce. Ewentualnie przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



19 komentarzy:

  1. hehe poczytałam i właśnie się zaczęłam zastanawiam co by było gdyby proszek drożdżami w proszku zastąpić :) może by dało radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można by pokombinować :) Ziemniaki zamiast masła w cieście drożdżowym :)

      Usuń
  2. Rzeczywiście fajny, szybki przepis. Rogaliki uwielbiam! A odnośnie ciasta z ziemniakami- moja babcia robiła najlepszy na świecie sernik z ziemniakami- po prostu boski! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak taki smakuje :)

      Usuń
  3. Rogaliki kojarzą mi się z przepisami babci, szczególnie takie jak Twoje, z ziemniakami. Smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis zapamietany:)
    śliczny koszyczek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Koszyczek - nowy nabytek, mam ostatnio do takich słabość ;)

      Usuń
  5. Wspaniałe te rogaliki i przepiękne zdjęcia, bardzo mi się u Ciebie podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu,boskie zdjęcia,padłam na obydwa kolana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa,ale do Ciebie jeszcze mi daleko :) P.S. Tylko Ania to nie ja :P Naprawdę mam na imię Karolina,choć Ania to ładne imię ;)

      Usuń
  7. Kocham takie rogaliki - aż mi teraz ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyśmienite a koszyk przypomniał mi dawne czasy.... dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy takich nie robiłam, ale musialy być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, ja kiedyś piekłam pierniczki z ziemniakami i też wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. a gdzie kupiłaś ten koszyczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu: http://www.bellemaison.pl/
      ale z tego co widziałam już ich nie ma :(

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger