Pesto z pieczonej papryki ze słoika




Błyskawiczne pesto z pieczonej papryki ze słoika. Chętni mogą je oczywiście przygotować z samodzielnie upieczonej papryki. Doskonałe do makaronu lub jako pasta na kanapki. Charakteru zyskuje dzięki orzechom laskowym i świeżemu tymiankowi. Bardzo smaczne, polecam! 
Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine, zmodyfikowany.




Składniki (na ok. 150-200ml pesto):
2-3 pieczone papryki z zalewy ze słoika
1 ząbek czosnku drobno posiekany
garść orzechów laskowych uprażonych na suchej patelni
garść świeżo startego parmezanu
kilka gałązek tymianku (wedle uznania)
 oliwa extra vergine
sól
pieprz


Przygotowanie:
Paprykę, czosnek, orzechy, parmezan i tymianek włożyć do blendera. Miksując dolać cienką strużką oliwę do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub jako pastę do chleba. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Takiego jeszcze nie robilam. Trzeba to zmienic!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dołączam się! Bardzo fajnie musi smakować papryka z laskowym orzechem - cudownie sobie wyobrażam to połączenie!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka czerwona wersja pesto podoba mi się nawet bardziej od tradycyjnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pesto to dla mnie :)). Wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger