Smażone tofu z sosem satay




Bardzo lubię sos satay i grillowane kawałki kurczaka nabite na szpadki. Przyznam jednak, że w ostatnim czasie mięso jemy niezwykle rzadko, głównie ze względu na jego jakość. Jakiś czas temu w Złym Mięsie we Wrocławiu jadłam tofu w sosie orzechowym. Pomysł mi się spodobał, aczkolwiek sos był dla mnie trochę za rzadki, a i chętniej widziałabym kawałki tofu na talerzu obok, a nie pływające w nim. Postanowiłam przygotować tofu tak jak kurczaka i podać z sosem satay. Tofu miało być na patyczkach do szaszłyków, ale zapomniałam je kupić :) Jest to świetna wegańska alternatywa dla mięsnego satay. Tofu zyskuje bogaty smak dzięki marynacie, a podane z ogórkiem i ananasem świeżość. Tak przygotowane tofu to również świetny pomysł na wegańskie menu imprezowe. Gorąco polecam!
Zmodyfikowany przepis na klasyczne satay Billa Gringera z książki Najlepsze dania Billa. Sosu spokojnie wystarczy na więcej porcji, więc można zrobić z połowy składników.




 Składniki (dla 2-3 osób):
400g twardego tofu
1 łodyga trawy cytrynowej (można pominąć)
3 małe ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki sosu rybnego

Sos satay:
250ml mleka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
100g masła orzechowego typu crunchy
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki

Do podania:
ryż basmati
świeży ogórek
świeży ananas


 Przygotowanie:
Przygotować składniki marynaty: łodygę trawy cytrynowej oraz czosnek zmiażdżyć i posiekać, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wszystko wymieszać z cukrem, solą, kurkumą i sosem rybnym. Osuszone i pokrojone w dużą kostkę tofu włożyć do woreczka, wstrząsnąć by dokładnie pokryło się marynatą, odstawić na ok. 1 godzinę. 
W międzyczasie przygotować sos i zagotować wodę na ryż. Wszystkie składniki sosu: mleko kokosowe, pastę curry, masło orzechowe, cukier, sos sojowy i sos z limonki wymieszać w rondlu, gotować ok. 5-7 minut aż sos zgęstnieje. Ja gotuję trochę dłużej, bo lubię gdy sos bardziej przypomina dip.
Ugotować ryż. W tym czasie rozgrzać patelnię lub wok z cienką warstwą oleju, np. arachidowego. Smażyć tofu co jakiś czas mieszając aż się przyrumieni.
Podawać z sosem satay, gotowanym ryżem oraz kawałkami świeżego ogórka i ananasa. Smacznego!


3 komentarze:

  1. wygląda smakowicie, wypróbuję z tempehem zamiast tofu, bo nie go nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tofu... W takiej wersji smakowałoby mi na pewno! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger