Szybki ryż z łososiem i mlekiem kokosowym



Kolejny odkopany zaległy post, a zarazem prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Zmodyfikowany przepis z książki Każdy może gotować Jamiego Oliver'a. 



Składniki (dla 2 osób):
200g ryżu basmati
300g filet z łososia bez skóry
garść orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
garść groszku cukrowego lub zielonego groszku
200ml mleka kokosowego
garść kiełków fasoli mung
1/2 limonki
sól
pieprz
olej do smażenia, np. arachidowy
świeża kolendra (można pominąć)


Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie łososia pokroić w kostkę, orzechy utłuc w moździerzu, czosnek i papryczkę drobno posiekać, a imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wok lub dużą patelnię postawić na ogniu, wlać olej. Gdy się rozgrzeje, dodać czosnek, papryczkę i imbir. Mieszając, smażyć 30 sekund, następnie dodać pastę curry i smażyć kolejne 30 sekund. Dodać łososia i smażyć 1 minutę. Na koniec dorzucić groszek i wlać mleko kokosowe. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Do miseczek nałożyć ryż i łososia z sosem. Całość posypać kiełkami fasoli, orzeszkami ziemnymi, limonką do skropienia i ewentualnie listkami kolendry. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda efektownie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny przepis i w tych miseczkach wygląda risotto wyjątkowo apetycznie. Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! Smakowite danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam jeszcze połączenia mleka kokosowego z łososiem, używałam głównie białych ryb. A zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger