Tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i serem feta



Zapraszam na kolejny wytrawny wypiek. Tym razem w roli głównej czerwona cebula z dodatkiem gotowanych buraczków. Cebulę dusimy do miękkości na maśle i oliwie, na sam koniec wyciągając jej naturalną słodycz przy użyciu dobrego octu balsamicznego i miodu. Zarówno do cebuli jak i buraczków znakomicie pasuje świeży tymianek i ser feta z mleka owczego. I oczywiście orzechy! W tym przepisie znajdują się one w cieście i muszę przyznać, że jest ono obłędne. Mimo stosunkowo małej ich zawartości, ciasto ma wyraźny orzechowy smak i jest bardzo kruche. Trochę to komplikuje życie przy krojeniu, ale przecież na tym polega urok tarty. Polecam!
Przepis z książki Kuchnia Wegetariańska autorstwa Nicoli Graimes lekko zmodyfikowany.


 


 Składniki (na tartę o śr. 24cm):
Kruche ciasto:
185g mąki pszennej
40g zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
85g zimnego masła
1 żółtko

Nadzienie:
25g masła
1 łyżka oliwy
500g obranej i pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
2 łyżki octu balsamicznego
4 gałązki tymianku + do dekoracji
1 łyżka płynnego miodu
2 średniej wielkości ugotowane buraczki
sól
pieprz
ok. 150g sera feta


 Przygotowanie:
 Do misy miksera przesiać mąkę razem z solą. Dodać orzechy i masło pokrojone na kawałki. Hakiem miksera wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie przypominać grubą kruszonkę, dodać żółtko i 3 łyżki zimnej wody,  wyrabiać aż połączy się w całość. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagnieść je w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę na tartę z wyjmowanym dnem o śr. 24cm wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na okrąg nieco większy niż średnica formy. Ciasto łatwo się wałkuje. Ciastem wyłożyć formę dokładnie dociskając do dna i boków. Wystające ciasto obciąć. Dno podziurkować widelcem.Ułożyć na nim kawałek papieru do pieczenia bądź folii aluminiowej, przysypać suchą fasolą. Tak przygotowaną formę włożyć do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze 15 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować nadzienie. W garnku lub na dużej patelni rozpuścić masło, dodać oliwę i pokrojoną cebulę. Częściowo przykryć i dusić 20 minut co jakiś czas mieszając. Dodać listki tymianku i ocet balsamiczny, gotować 5 minut. Na sam koniec dodać pokrojone w małą kostkę buraczki i miód, mieszać aż nabiorą połysku. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczony spód tarty posmarować białkiem, wyłożyć nadzienie, posypać pokruszonym serem i zapiekać 15 minut. Tartę podawać lekko przestudzoną udekorowaną świeżym tymiankiem. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Wyglada przecudnie! A ten orzechowy spod mozna wykorzystywac i do slodkich, i do wytrawnych tart.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Dodałabym jednak trochę cukru.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe zestawienie i fajny pomysł na wykorzystanie buraków. Bardzo je lubię, ale zwykle prócz barszczu nie mam pomysłu na ich wykorzystanie. Może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ło... z fajny przepis :) Z burakami jeszcze nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na farsz do tarty! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjna tarta!!! zapisuję do wypróbowania jako że buraki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna! Koniecznie do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, ostatnio buraczki kuszą mnie ogromnie, więc z największą przyjemnością spróbowałabym takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam, zjedliśmy....PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  9. O ja pychota.
    Zdjęcia są tak rewelacyjne, że oddają nawet smak i zapach.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger