Ciasto cappuccino




 Szybkie i proste ciasto, które przygotowuje się jak brownie. Może nie wygląda zbyt okazale, ale jest bardzo smaczne. Intensywnie kawowe i niezbyt słodkie. Idealne do popołudniowej małej czarnej :) Gorąca polecam! Przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine.
A jutro robię coś pysznego z Irish Cream, więc po weekendzie znów będzie słodki wpis.




Składniki na formę 20 x 25 cm:
Ciasto z ciemną czekoladą:
50g masła
100g gorzkiej czekolady (zaw. kakao 70%)
65g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
2 małe jajka lekko ubite
75ml likieru Kahlua
1 łyżka utłuczonych w moździerzu ziaren kawy

Ciasto z białą czekoladą:
50g masła
65g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
2 małe jajka lekko ubite
50g posiekanej białej czekolady


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować  masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciemne ciasto. Masło roztopić razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, wymieszać na jednolitą masę. Dodać jajka i znów wymieszać. Na sam koniec wlać likier i wsypać utłuczone ziarna kawy. Dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy.
Przygotować jasne ciasto. Masło roztopić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, wymieszać. Dodać jajka i jeszcze raz wymieszać. Na koniec dodać posiekaną białą czekoladę. Ciasto przełożyć do formy. Obie masy delikatnie przemieszać w kilku miejscach, aby uzyskać marmurkowy wzór. Piec 30 minut. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wspaniale ciacho,nie wszystko co wygląda okazale dobrze smakuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem smakoszem kawy, ale ciast kawowych itp to nie lubię ;)
    Wiem, jestem dziwna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadne ciasto nie zastąpi filiżanki aromatycznej kawy, ale ja praktycznie żadnym ciastem nie pogardzę :)

      Usuń
  3. musi być przepyszne i bardzo w guście mego Małżona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda :) Kawę uwielbiam pić i wąchać!
    Piękne zdjęcia! Bardzo klimatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne. Same pyszne składniki w nim. Kawa i czekolada to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto superowe :) Zdjęcia prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto! Dziéki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger