Ciasto marchewkowo - orzechowe bez tłuszczu




To już trzecie ciasto marchewkowe na blogu, ale zupełnie inne niż poprzednie. Bez masła i oleju, za to z dużą ilością jajek. I choć po upieczeniu pachnie trochę jak omlet, zapewniam, że tak nie smakuje :) Dominują w nim przede wszystkim orzechy laskowe. Świeże ciasto nie jest suche, ale z racji tego, że nie ma tłuszczu, warto je trzymać pod przykryciem. Zdecydowałam się nieco odchudzić oryginalną polewę zastępując maślany krem zmielonym twarogiem słodzonym niewielką ilością miodu. Polecam!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Lecker Bakery.


 

Przy okazji polecam poprzednie ciacha marchewkowe:
oraz
Wszystkie pyszne! :)


Składniki (na tortownicę o śr. od 18cm):
Ciasto:

5 dużych jajek
200-250g brązowego cukru
szczypta cynamonu
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii
250g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
250g mielonych orzechów laskowych
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
400g zmielonego twarogu
3-4 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z 1 cytryny


Przygotowanie:
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka razem z cukrem, wanilią, cynamonem i solą ubić na puszystą masę (ma być jasna i zawierać dużo pęcherzyków powietrza). Dodać marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec 35-40 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Ser wymieszać z miodem i skórką z cytryny. Wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Jej, podoba mi się to ciasto. Za sprawą orzechów jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Nie wygląda też na zupełnie suche i chyba dobrze mi się wydaje, że jest leciutko wilgotne? Takie są moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest suche dzięki marchewce,która puszcza soki. Ale szybko wysycha z racji tego,że nie ma w nim masła.Po ostudzeniu najlepiej trzymać je pod przykryciem :)

      Usuń
  2. Marchewkowe z dużą ilością orzechów - piszę się na nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. najchętniej zrobiłabym wszystkie na raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta marchwekowe, a ten przepis jest ciekawy, no i dietetyczny-idealny na wiosnę...;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Marchewka to idealny składnik na wreszcie nieśmiało pojawiającą się wiosnę! Ładnie w przekroju widać jej pomarańczowe kawałki ;].

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger