Kawowy sernik na zimno z Baileys




Wreszcie przyszła prawdziwa wiosna, a wraz z nią chęć na zimne desery :) Wiosną i latem porzucam myśl o sernikach pieczonych na rzecz tych na zimno właśnie. Na blogu możecie znaleźć przepisy m.in. na serniki na zimno z truskawkami, malinami czy jagodami. Na owoce te przyjdzie nam jeszcze poczekać. Zachęcam więc do spróbowania tego sernika kawowego z likierem Baileys. Zależało mi na uzyskaniu niezbyt słodkiej masy, za to mocno alkoholowej. Ponieważ Baileys znakomicie pasuje do kawy, postawiłam na  jej akcenty w spodzie i kremie. Choć na pierwszy rzut oka lista składników wydaje się długa, to przygotowanie sernika naprawdę nie jest zbyt pracochłonne. Deser niestety do dietetycznych nie należy. Czy wiedzieliście, że 100ml likieru Baileys zawiera aż 350 kcal?! Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo :) Gorąco polecam!


 


Składniki (na tortownicę o śr. 22cm):
Spód:
200g herbatników
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki ziaren kawy
2 łyżki cukru trzcinowego
100g roztopionego masła

Masa:
250g ricotty
 75-100g cukru pudru
300ml likieru Baileys
400g jogurtu typu greckiego
20g żelatyny w proszku

Krem:
250g mascarpone
200ml mocno schłodzonej kremówki
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek zaparzonego mocnego espresso
ziarenka kawy z czekolady do dekoracji


Przygotowanie:

Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając jego końce na zewnątrz. Ciasteczka zemleć w malakserze razem z czekoladą i ziarnami kawy na piasek. Wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy mocno dociskając dłonią. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, odstawić. Ricottę zmiksować razem z cukrem pudrem i likierem. Ciągle miksując dodawać stopniowo jogurt. 
Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko przestudzić. Miksując masę na niskich obrotach dodawać po łyżce żelatyny.  Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przygotować krem. Do misy miksera włożyć schłodzony ser mascarpone i śmietanę. Ubijać aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i espresso. Stężały sernik udekorować kremem i czekoladowymi ziarenkami kawy. Sernik trzymać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. O rany ale ciacho! Zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna kompozycja smakowa. I wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak kawa i Baileys to połączenie idealne! Poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za udany duet kawa i Baileys
    I do tego jak się prezentuje, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo kremowy i przepyszny. A o kaloriach można na chwilę zapomnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki apetyczny i pięknie sfotografowany! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej!
    Nominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:

    http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/

    zapraszam i miłej zabawy ! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger