Krem z batatów z imbirem i masłem orzechowym




Kto by pomyślał, że dodanie do zupy masła orzechowego tak urozmaici jej smak :) Jest pyszna! Myślę, że pomysł ten sprawdzi się zarówno w tym kremie z batatów, jak i marchewki czy dyni. Polecam! 
Przepis z książki Kate McMillan Smaczne zupy.


 


Składniki (na 3-4 porcje):
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 duże bataty (ok. 600g)
1 litr bulionu warzywnego
sól
pieprz
3 łyżki masła orzechowego
opcjonalnie świeża kolendra do podania


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Smażyć ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać bataty i smażyć jeszcze 5 minut. Warzywa zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać masło orzechowe i wymieszać. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie smaków :) Bardzo chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na dodanie masła orzechowego. Ciekawa jestem smaku takiej zupy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd taki ciekawy kubek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek był doniczką na kwiatek ;)

      Usuń
  4. Wypróbowałam od siebie dodając chili i muszę przyznać, że naprawdę pyszna zupa :)

    kachaj

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger