Kruche ciasteczka cytrynowe z makiem




Bardzo kruche ciasteczka cytrynowe. Szybkie w przygotowaniu, bez wyrabiania i wałkowania. Suche składniki mieszamy z roztopionym masłem, ciasto chłodzimy, formujemy kuleczki i pieczemy 12 minut. Bardzo proste prawda? Mi najlepiej smakują maczane w gorącej herbacie :)
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine. Zmniejszyłam ilość cukru i skórki z cytryny, w całości zastąpiłam biały cukier trzcinowym i dodałam suchy mak.


 


Składniki (na ok. 40 ciastek):
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g cukru trzcinowego (można dać jeszcze mniej)
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 1,5 cytryny
170g roztopionego masła
2 łyżki suchego maku


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, dodać cukier i mak, wymieszać. Masło wymieszać ze skórką i sokiem z cytryn. Wlać do mąki, wymieszać i zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Z ciasta odrywać małe kawałeczki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach 3 cm. Kulki delikatnie spłaszczyć łyżką. Piec 12 minut. Studzić na kratce kuchennej. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciacha! Uwielbiam maczać ciastka w herbacie ! Są wtedy najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka z makiem, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie maku z cytryną, więc Twoje ciasteczka z pewnością by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger