Pieczone przepiórki z frytkami z batatów i pasternaku




To moje pierwsze bliskie spotkanie z przepiórką. O dziwo nie miałam żadnych oporów przed jej zjedzeniem, ale ukochany już tak ;) Nie zdobył się na obgryzienie malutkich udek, które moim zdaniem są najsmaczniejsze. Jak smakuje przepiórka? Myślę, że naprawdę bardzo podobnie do kurczaka, choć zdaję sobie sprawę, że ta kupiona w markecie jest daleka od świeżej. 
Tak czy inaczej, uważam, że to znakomity pomysł na obiad dla gości, z pewnością bardzo efektowny. Niestety moje przepiórki nie przypiekły się tak jak chciałam, a kuperki mają dość blade, ale obawiałam się, że wyjdą zbyt suche. 
Do mięsa podałam frytki z batatów i pasternaku, bo akurat zalegały w lodówce, a także najprostszą wersję duszonej czerwonej kapusty. Polecam!


 


Składniki (dla 2 osób):
Mięso:
2 mrożone wypatroszone przepiórki
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
2 paski skórki z cytryny
sól
pieprz
oliwa

Frytki:
2 bataty
4 nieduże pasternaki
gałązka rozmarynu
oliwa
sól

Duszona kapusta:
15g masła
300g poszatkowanej czerwonej kapusty
szczypta soli
łyżka cukru
2 łyżeczki octu z czerwonego wina


Przygotowanie:
Przepiórki rozmrozić, najlepiej w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Przepiórki umyć i osuszyć. Do każdej włożyć po gałązce rozmarynu, ząbku czosnku i kawałku skórki z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, nasmarować oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec 30-35 minut.
W międzyczasie obrać warzywa i pokroić na grube frytki. Skropić oliwą i wymieszać z posiekanym rozmarynem. Mniej więcej po ok. 15 minutach pieczenia mięsa dorzucić je na blachę.
W dużym garnku roztopić masło, dodać kapustę, cukier i sól. Dusić 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawić octem winny.
Podawać wszystko razem, bardzo gorące. Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger