Burgery z czerwonej fasoli i marchewki




Dla niektórych właśnie zaczyna się długi weekend :) Jeśli planujecie grilla i szukacie pomysłu na coś dobrego dla wegetarian, polecam przygotować te burgery. Są pyszne i godnie zastąpią najlepszego kotleta ;) Znakomite w bułce, ale i z dodatkami na talerzu, np. z ryżem czy jak u mnie - z frytkami z batatów. Do podania plastry świeżego ogórka, mango i obowiązkowo słodki sos chilli. Pycha!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Slowly Veggie!.
Przy okazji zajrzyjcie też po przepisy na inne wegetariańskie burgery:
i


Składniki (na 8 burgerów):
2 puszki czerwonej fasoli przepłukanej i bardzo dobrze odsączonej
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
6 łyżek płatków owsianych
duża garść ziół (np. kolendry lub bazylii i mięty)
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól
pieprz

Do podania:
bułki hamburgerowe
ryż lub frytki
plastry świeżego ogórka
plastry świeżego mango
słodki sos chilli


Przygotowanie:
Fasolę, płatki owsiane i zioła włożyć do malaksera, zmiksować. Następnie dodać startą marchewkę, cebulę, czosnek i kumin, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 burgerów. Grillować na grillu ogrodowym lub patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać w bułce z ogórkiem i mango lub na talerzu z ryżem i frytkami polane słodkim sosem chilli. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Pomysł na takie burgery szalenie mi sie podoba.
    Zapowiadają się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezmięsne burgery są pyszne. Jeśli jeszcze nie jadłaś, polecam! :)

      Usuń
  2. Wow, można się nabrać bo kolorek podobny ;) ale wolę Twoje, zresztą nie jadam burgerów, ale te mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger