Dżem rabarbarowy z pomarańczą




Póki co tegoroczna produkcja dżemów idzie zgodnie z planem :) W słoikach zamknęłam już dwa dżemy rabarbarowe. Teraz czekam na truskawki, aż będą słodsze i tańsze (choć panujący ziąb jakoś tego nie zapowiada). Mam nadzieję, że nie opuści mnie zapał i na koniec lata będę mogła pochwalić się pokaźną spiżarką. Jeśli kolejna zima będzie tak długa jak ostatnia, przyda się sporo słodkich słoiczków. 
A więc dziś dżem, który powstał jako drugi, ale na bloga trafia pierwszy. Połączenie rabarbaru i pomarańczy poznałam dzięki tym tartaletkom i przypadło mi do gustu na tyle, że postanowiłam zamknąć je pod wieczkiem :) Dżem jest pyszny i dość kwaskowy. Jeśli wolicie słodszy, dajcie więcej cukru.


 


Składniki (na ok. 3 słoiczki o poj. 250ml):
1,5kg rabarbaru
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
300g cukru


Przygotowanie:
Rabarbar umyć,odciąć końce i pokroić na 2cm kawałki. Włożyć do dużego garnka, dolać ok. 50ml i powoli smażyć dżem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz cukier. Dżem smażyć aż zgęstnieje. Razem potrwa to ok. 1,5h. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ostawić do góry dnem do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger