Makaron z białymi szparagam i oliwą truflową




Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś makaron z białymi szparagami, pleśniowym serkiem kozim i bardzo ważnym akcentem jakim jest oliwa truflowa! Ona i białe szparagi to duet idealny. Jeśli go jeszcze nie znacie, pora to zmienić. Makaron dodatkowo posypałam płatkami sera pecorino i lekko podprażonym suchym makiem, który również znakomicie się tu wkomponował. Polecam!




Składniki (na 2 porcje):
250g dowolnego makaronu (u mnie papardelle)
8 białych szparagów
6 plasterków pleśniowego sera koziego (w roladce)
ser pecorino
łyżka suchego maku podprażonego na suchej patelni
oliwa truflowa
pieprz

Przygotowanie:
W 2 garnkach zagotować wodę, posolić. Szparagi obrać na całej długości obieraczką do warzyw (oprócz główek). Oderwać zdrewniałe końce (ok. 3-4 cm). Pokroić na 4 cm kawałki. Wrzucić do osolonej wody i gotować ok. 6-8 minut w zależności od grubości szparagów. Na 3 minuty przed końcem do garnka wrzucić główki. Szparagi odcedzić i schłodzić pod zimną wodą, odłożyć.
W tym samym czasie w drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją  na opakowaniu. Odcedzić. 
Makaron przełożyć na talerze. Ułożyć szparagi i kozi ser. Całość skropić oliwą truflową, posypać płatkami sera pecorino i makiem. Od razu podawać. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Aż szkoda jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda i ta kombinacja smakowa...
    pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No wspaniały obiad. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniłe danie ze szparagami. Love szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiad idealny :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger