Szparagi smażone z tofu i groszkiem cukrowym




Bardzo szybkie danie z woka, którego przygotowanie zajmuje ok. 15 minut + ok. 20 minut marynowania. Tofu smażymy razem z marynatą, chilli i czosnkiem na złoty kolor, dodajemy szparagi, groszek i smażymy jeszcze ok. 5 minut aż warzywa będą ugotowane, ale nadal chrupkie. Bardzo smaczne!




Składniki (na 2 porcje):
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru trzcinowego
200g twardego tofu
1 papryczka chilli posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
pęczek zielonych szparagów
ok. 75g groszku cukrowego
1 łyżka ziaren sezamu, u mnie czarnego

Do podania:
gotowany ryż


Przygotowanie:
W misce wymieszać sos ostrygowy i sojowy, olej sezamowy oraz cukier, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę tofu i marynować ok. 20 minut w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzać woka lub dużą patelnię. Wrzucić tofu wraz z marynatą, posiekane chilli i czosnek. Smażyć na złoty kolor. 
Szparagi i groszek umyć. Oderwać stwardniałe końce szparagów i wyrzucić. Warzywa dodać do tofu i smażyć jeszcze 5 minut aż się ugotują, ale będą nadal chrupkie. 
Podawać z ugotowanym ryżem, posypane sezamem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger