Tartaletki z twarożkiem, rabarbarem i pomarańczą




Rabarbar lubię, ale przyznam, że do tej pory był przeze mnie traktowany trochę po macoszemu. Nie poświęcałam mu zbyt wiele uwagi pośród innych wiosenno - letnich owoców. Często brakowało mi inspiracji na jego wykorzystanie. W tym roku jest inaczej. Smakuje mi jak nigdy, a głowa kipi od myśli, co tu jeszcze zrobić. Wszystkich pomysłów pewnie nie zrealizuję, ale skrzętnie je zapisuję - jak nie teraz, to za rok :) Udało mi się jednak przygotować kilka pysznych deserów, a na gazie właśnie pyrkocze pierwszy dżem tego sezonu i z pewnością nie ostatni :)
Dziś zapraszam na pyszne tartaletki słodko - kwaśne z wyraźnie pomarańczową nutą. Ciasto kruche zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Nadzienie to serek twarogowy wymieszany z miodem i otartą skórką z pomarańczy. Na to rabarbar i obłędny pomarańczowy karmel wg pomysłu Jamie Olivera. Bardzo udane połączenie! Ciasta nie podpiekałam wcześniej i mimo tego nie namokło, wyszło idealnie kruche. Pewnie to zasługa dodania kaszy manny do serka. Dzięki niej nadzienie szybko się ścina i jest bardzo zwarte. Polecam!


 


Składniki na 6 tartaletek:
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
70g cukru trzcinowego
100g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
250g zmielonego twarogu
3 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki kaszy manny
2 łodygi rabarbaru

Pomarańczowy karmel:
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki cukru trzcinowego


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z solą. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki. Wyrobić do postaci grubej kruszonki mieszadłem miksera lub ręką. Na koniec dodać żółtko i wodę. Zagnieść ciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. 6 foremek na tartaletki o śr. 10-12 cm wysmarować masłem. Przygotować nadzienie: serek wymieszać z miodem, skórką pomarańczy i kaszą. Odłożyć. Przygotować karmel: sok z pomarańczy wlać do rondelka, zagotować na małym ogniu. Wsypać cukier i wymieszać. Gotować aż powstanie gęsty syrop. Wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wyciąć 6 kółek o średnicy nieco większej niż foremki. Ciastem wyłożyć foremki. Spody podziurkować widelcem. Włożyć do lodówki na 10 minut.
Rabarbar umyć i pokroić na malutkie 1 cm kawałki.
Do każdej foremki włożyć po ok. 2 łyżki serka, posypać solidną garścią rabarbaru. Piec 30 minut, ostatnie 5 minut tylko z dolną grzałką. 
Upieczone tartaletki ostudzić i podawać polane karmelem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia, piękna kuchnia, pyszne tartaletki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Nominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:

    http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/

    zapraszam i miłej zabawy ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za nominację, jest mi miło :) Mam nadzieję, że nie będziesz miała mi za złe, ale niestety nie pociągnę dalej tego łańcuszka, gdyż brak mi czasu.

      Usuń
  3. Cudownie wyglądają :> Na jutrzejszy dzień idealnie :>

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger