Ciasto jogurtowe z rabarbarem




Ci, którzy nie śledzą Everyday na Facebooku, być może zauważyli, że na blogu zaszło parę zmian :) Pierwszą i dla mnie najważniejszą jest nowy nagłówek, który stworzył dla mnie Wojtek Kępiński, któremu przedstawiłam swój zamysł. Przyznam, że nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobrze, i że Wojtek użyje do projektu także moich zdjęć :) Nowy nagłówek jest bardzo w moim stylu. Z tego miejsca jeszcze raz bardzo dziękuję Wojtkowi!
Przy okazji nowego nagłówka postanowiłam też nieco odświeżyć szablon bloga i stworzyć nowe spisy treści z miniaturkami zdjęć. Póki co dostępny jest tylko spis słodkości, ale systematycznie będę dodawać następne.
Poza tym po 2 latach w końcu zmotywowałam się, by napisać kilka słów o sobie i wrzucić swoją fotkę ;)
Wszystkie nowe zakładki dostępne są pod nagłówkiem. Mam nadzieję, że zmiany Wam się podobają :)
A dziś zapraszam na ciasto, które pokazywałam w zeszłym tygodniu na Facebooku, ale do tej pory nie miałam czasu napisać posta. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i myślę, że nie sprawi trudności nawet początkującym. Przed pieczeniem jest bardzo gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Ciasto wychodzi lekkie i  kwaskowe, jak idealny placek z rabarbarem.
Przepis ze skarbnicy Doroty (w oryginale z morelami) z małymi zmianami. 
A niebawem pokażę Wam jeszcze moją wariację na temat tego ciasta z truskawkami :)


 


 Składniki (na formę 25x36 cm):
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
160ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 duże lub 2 mniejsze jajka
600g jogurtu typu greckiego
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
700g rabarbaru pociętego w ok. 2 cm kawałki
2 łyżki cukru trzcinowego


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o wymiarach ok. 25x35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną.
Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać.
Wsypać mąkę i wymieszać krótko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć mniej więcej taką teksturę jak to na muffinki.
Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu rozłożyć owoce, posypać cukrem trzcinowym i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przed podaniem ostudzić. Ewentualnie podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Alez zachęcająco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię jogurtowe ciasta;) miło wilgotne, a co najważniejsze przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oraz proste i szybkie w przygotowaniu - idealne :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, ciasto i takie pyszne !! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger