Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem




 Na straganach można dostać jeszcze całkiem ładny rabarbar, więc może się skusicie na dżem? Ja jeszcze w tym tygodniu zamierzam zrobić ten dżem rabarbarowo-truskawkowy, jednak tym razem z większą ilością truskawek :)
Ten, który dziś Wam prezentuję robię co roku od 3 lat. Przepis poznałam dzięki Majanie i uważam, że jest wart przekazania dalej :) Pyszny! Bardzo aromatyczny dzięki przyprawom. Zmieniłam tylko nieco proporcje, bo wolę bardziej kwaśny. 




Składniki (na ok. 3 słoiczki o poj. 250ml):
1,5kg rabarbaru
1 laska wanilii
2 łyżeczki mielonego cynamonu
300g cukru


Przygotowanie:

Rabarbar umyć,odciąć końce i pokroić na 2cm kawałki. Włożyć do dużego garnka, dolać ok. 50ml i powoli smażyć dżem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon oraz cukier. Dżem smażyć aż zgęstnieje. Razem potrwa to ok. 1,5h. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ostawić do góry dnem do wystygnięcia.

8 komentarzy:

  1. Takiego dżemiku jeszcze nie jadłam! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej właśnie lubię rabarbarowy dżem z wanilią :) piękne zdjęcia !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w babci ogrodzie dużo rabarbaru i zawsze zastanawiam się co z nim zrobić. Dżem będzie idealny! Dzięki za przepis - dżem wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się cieszę,że robiłaś i Ci posmakował :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem ruszy produkcja tegorocznych zapasów :) Dziękuję za przepis Majanko :)

      Usuń
  5. Właśnie wszystko mam gotowe do robienia tego dżemu! Ale mam ważne pytanie i pilnie proszę o odpowiedź: 1,5 kg to waga bez końców i zielonych listków? I po obraniiu? Czy w ogóle trzeba go obierać? Bardzo prosze o szybką odpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To waga z końcami, ale bez dużych liści. Rabarbaru nie trzeba obierać, wystarczy umyć i odciąć końce.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger