Kakaowe ciasto jogurtowe z truskawkami




Lubię dobre przepisy, które można łatwo modyfikować i jest pewność, że zawsze wyjdzie z tego coś dobrego. Tak jest z tym przepisem na ciasto jogurtowe, które parę dni temu piekłam z rabarbarem. Tym razem postanowiłam poszaleć z truskawkami :) Zamieniłam zwykły cukier na ciemny muscovado i dodałam do ciasta 3 łyżki kakao. Wyszedł całkiem przyzwoity murzynek o lekko karmelowym posmaku. Bardzo puszysty, lekki i wilgotny. Posmakował nam tak bardzo, że pokaźnych rozmiarów blacha znikła tak szybko jak się pojawiła ;)


 


 Składniki (na formę 25x36 cm):
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
160ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka ciemnego cukru muscovado (można dać jasny, demerara lub zwykły)
1 duże lub 2 mniejsze jajka
600g jogurtu typu greckiego
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
700g truskawek



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o wymiarach ok. 25x35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i kakao.
Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i jajka. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać.
Wsypać sypkie produkty i wymieszać krótko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć mniej więcej taką teksturę jak to na muffinki.
Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki (większe przekrojone na pół) i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przed podaniem ostudzić. Ewentualnie podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
 

10 komentarzy:

  1. Piękny nagłówek i cała reszta też !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że Ci się podoba :) Miałam tremę :P

      Usuń
  2. kolorem mnie to ciasto powaliło!!! upiekę na 100% bo sezon truskawkowy już się zaczął :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się pozmieniało! Pięknie! Gratuluję własnej domeny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Veroniko :) Myślę,że zmiany na lepsze.

      Usuń
  4. Witam, czy dwie łyżeczki proszku zamiast sody udźwigną to ciacho czy zaliczę zakalec ? Mam uczulenie na smak sody w ciastach i jeśli to tylko możliwe zamieniam ją na proszek.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubię smaku sody, ale uwierz mi, że w tym przypadku, czyli przy dużej ilości jogurtu sprawdzi się lepiej niż proszek, bo kwaśny jogurt nieco zneutralizuje jej smak. Proszek będzie bardziej wyczuwalny.

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger