Kasza bulgur ze szparagami, serem halloumi i pomarańczą



Wprawdzie sezon na szparagi powoli dobiega już końca, ale jeszcze można je dostać na straganach. Jeśli macie możliwość zakupu i jeszcze się Wam nie znudziły polecam przygotować szybkie i bardzo smaczne danie o nieco egzotycznej nucie. Kaszę bulgur doprawiłam różaną solą - zamiast niej można dodać kilka kropli wody różanej lub całkiem ją pominąć, ale dodaje ciekawego aromatu. Kaszę wymieszałam z ugotowanymi na chrupko szparagami i podałam w towarzystwie zgrillowanego sera halloumi, orzeszków piniowych, mięty, bazylii i pomarańczowego sosu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające!


 


Składniki (na 2 porcje):
150g kaszy bulgur lub kuskus
ewentualnie sól lub woda różana
sól
pieprz
pęczek zielonych szparagów
125g sera do grillowania (np. halloumi)
2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
kilka listków świeżej mięty
kilka listków bazylii

Sos:
1 łyżka soku z pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
sól
pieprz


Przygotowanie:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie zagotować osoloną wodę w garnku. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce i pokroić na 3 cm kawałki. Wrzucić do garnka i gotować 3-4 minuty. Uwaga! główki wrzucić na 30-40 sekund przed końcem gotowania. Szparagi odcedzić i przepłukać zimną wodę, żeby zatrzymać proces gotowania.
Przygotować sos. Wymieszać sok i skórkę z pomarańczy z miodem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Kaszę też doprawić solą i pieprzem (ewentualnie solą lub wodą różaną, jeśli używamy). Wymieszać ze szparagami.
Rozgrzać patelnię grillową. Ser pokroić w plastry o grubości 1 cm. Grillować po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż się zrumieni.
Kaszę ze szparagami rozłożyć na talerzach. Skropić pomarańczowym sosem, posypać orzeszkami i ziołami. Obok ułożyć ser i podawać. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Zawsze mnie ciekawi ten grillowany ser... Widziałam kilka razy ten halloumi, ale nigdy nie kupiłam. Chyba warto to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi smakuje bardzo. Strukturą jest podobny do naszego polskiego oscypka :)

      Usuń
  2. O, miło Cię widzieć :) Zaglądam tutaj od początku, Twoje przepisy są nieszablonowe i kuszące. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo, że u mnie gościsz :)

      Usuń
  3. Witam :) Mam pytanie, gdzie w Świnoujściu można kupić halloumi? Nigdzie nie wpadł mi w oko.. Zgóry dzięki, pozdrawiam- Iwona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) No u nas bywa z tym ciężko niestety :/ Halloumi czasem jest dostępne w Lidlu, ale głównie przy okazji greckiego tygodnia, więc nie ma co liczyć, że się dostanie. Ja kupuję u naszych sąsiadów s Sky'u w Ahlbecku - tam jest zawsze. Pozdrawiam czytelniczkę z wyspy, bardzo mi miło :)

      Usuń
    2. Faktycznie, że tez nie pomyślalam o Sky'u, tam mają prawie wszystko :) Mi również miło poczytać wyspiarskiego bloga:) Jeszcze raz pozdrawiam i dzięki za info :)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger