Kurczak w marynacie jogurtowej z garam masala




W tym roku roku dość czynnie uczestniczę  w sezonie grillowym. Nie ma tygodnia bez grillowania, a to przy okazji wyjazdu pod namiot, obiadu na działce czy spotkania z przyjaciółmi. Jedzenie na świeżym powietrzu smakuje lepiej. Towarzyszy mu relaks i beztroska. A po obfitym posiłku sjesta na zielonej trawce to już prawdziwy błogostan :) Obok tradycyjnej karkówki i kaszanki, które nigdy mi się nie nudzą, staram się trochę eksperymentować z marynatami, warzywnymi burgerami, itp. Tego kurczaka przygotowywałam na ostatnim kempingu. Jego zaletą jest to, że nie musiałam zabierać ze sobą całej półki słoiczków z przyprawami. Wystarczyła jedna, ale o jakże zdecydowanym smaku, mieszanka garam masala. W połączeniu z czosnkiem i chilli dodała charakteru i pikanterii zwykłej piersi kurczaka. Bardzo polecam! Zmodyfikowany przepis z książki Kempingowa książka kucharska.
Kupienie mieszanki przypraw garam masala w większych miastach nie jest problem, jeśli jednak nie macie do niej dostępu, można ją przygotować samemu w domu. Przepis znajdziecie tutaj.


 


Składniki (na 4-6 porcji):
4 piersi kurczaka bez skóry
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 mała papryczka chilli drobno posiekana
sok z 1/2 limonki
1 łyżka garam masala
4-5 łyżek jogurtu typu greckiego
sól

Do podania:
chlebki pita
dowolne sosy
dowolne warzywa


Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: czosnek, chilli, sok z limonki, garam masala i jogurt. Kurczaka włożyć do foliowej torebki, wlać marynatę i potrząsnąć, by każdy kawałek mięsa się nią pokrył. Chłodzić w lodówce minimum 20 minut. 
Kurczaka nabić na szpadki, doprawić solą i grillować kilka minut, co jakiś czas odwracając aż przypiecze się z każdej strony. Podawać np. w chlebkach pita, opcjonalnie z dowolnymi sosami i warzywami.



2 komentarze:

  1. z chęcią udałabym się na grilla z takim kurakiem w menu :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę takiego kurczaka- teraz! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger