Grillowana karkówka w miętowej marynacie




Wracam po zupełnie niezamierzonej 3-tygodniowej przerwie. Na chwilę wypadłam z blogowego obiegu, gdyż najzwyczajniej w świecie zachłysnęłam się latem i każdą wolną chwilę spędzałam na rowerze, grillowaniu i spotkaniach z przyjaciółmi. W tym czasie byłam też na bakier z aparatem, który zdążył się już nieco przykurzyć ;) Wczoraj usłyszałam kilka miłych słów na temat bloga i mojej pasji, które zdopingowały mnie do ruszenia tyłka ;) Więc oto jestem z mocno zaległym postem i obietnicą poprawy :)
Mięta jest doskonałym dodatkiem do jagnięciny i jeśli macie do niej dostęp, koniecznie wypróbujcie ten przepis właśnie z nią. Ja niestety takiej okazji nie mam, więc musiałam zadowolić się wieprzową karkówką. Jednak nie ma tego złego, bo karkóweczka w takiej postaci smakuje równie wybornie. Podałam ją w towarzystwie ogórkowej raity i chlebków pita. Prawdziwa letnia uczta idealna na grilla w dobrym towarzystwie :) Zmodyfikowany przepis z książki Grillowanie Rachel Lane.
A propos mięty, w tym tygodniu po raz kolejny dostałam prezent od mamy przyjaciela. Tym razem były to 2 torby świeżej mięty cytrynowej i pieprzowej, z której przygotowałam syrop i chutney. Przepisami podzielę się niebawem.


 


 Składniki (3-4 porcje):
600g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (lub jagnięciny)
1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
25g liści mięty
2 łyżki mielonych migdałów
1 ząbek czosnku drobno posiekany
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki soku z limonki
sól
pieprz

Raita ogórkowa:
4 ogórki gruntowe
200g gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki posiekanej mięty
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz

Do podania:
 chlebki pita


Przygotowanie:
Cebulę, miętę, migdały, czosnek, oliwę i sok z limonki zmiksować w blenderze, doprawić solą i pieprzem. W marynacie obtoczyć dokładnie mięso i schładzać w lodówce ok. 4 godzin lub całą noc.
Rozgrzać grill ogrodowy lub patelnię grillową. Mięso grillować 4-5 minut z każdej strony co jakiś czas obracając.
W międzyczasie przygotować raitę. Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z jogurtem, sokiem z limonki i miętą. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso podawać z opieczonymi chlebkami pita i raitą. Smacznego!



4 komentarze:

  1. miętowa marynata? pomysłowo, jestem ciekawa, jak mięso z mięto współgra.
    zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mięso z miętą, smakuje tak... orientalnie ;). Dobrze, że wróciłaś... Ale racja, najważniejsze cieszyć się latem, póki jeszcze jest ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger