Jogurtowe ciasto z jagodami




Tegoroczny lipiec pod względem pogody jest niesamowity. Nie pamiętam takiego lata. Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale w Świnoujściu od blisko 3 tygodni nie opuszcza nas słoneczna aura i prawdziwie letnie temperatury. Nie marnuję czasu na siedzenie w kuchni. Wybieram szybkie obiady i desery. I choć miałam wielką ochotę na szwedzkie bułeczki z jagodami J. Olivera, postanowiłam porzucić pomysł zabawy z ciastem drożdżowym. Poszłam na skróty korzystając już ze sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe wzbogacając je o skórkę pomarańczy, kardamon i kruszonkę. Nie oszukujmy się, daleko mu do pięknie pachnącego drożdżowego, ale i tak wszystkim smakowało. Polecam tym, którzy tak jak ja pragną szybkich wypieków :)


 


 Składniki (na formę 25x36 cm):
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
160ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 duże lub 2 mniejsze jajka
600g jogurtu typu greckiego
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
600gjagód

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g zimnego masła
50g cukru



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o wymiarach ok. 25x35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć palcami do postaci kruszonki. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Do jednej miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i kardamonem, wymieszać.
Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier, skórkę pomarańczy i jajka. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać.
Wsypać mąkę i wymieszać krótko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć mniej więcej taką teksturę jak to na muffinki.
Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu rozłożyć owoce, posypać kruszonką i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przed podaniem ostudzić. Ewentualnie podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Witam,czy można dać jakąś mąke pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, mąką pełnoziarnista jest zbyt ciężka. Ewentualnie możesz spróbować wymieszać pół na pół ze zwykłą pszenną.

      Usuń
  2. wygląda zniewalająco pysznie :) ja jeszcze muszę zrobić jakieś ciacho z jagodami, narazie robiłam inne rzeczy, ale i na ciasto przyjdzie czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wg tego przepisu, ale ciasto wyszło ciemne w kolorze miodowym ... a dałam tylko jedną lyzeczke kardamonu . Na zdjęciu u Ciebie jest jasny kolor... Ciasto smaczne i w kolorze wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje było zdecydowanie jasne. Może wina mąki (ja użyłam tortowej), kolor żółtka jajka albo piekarnika. Grunt, że smakowało :)

      Usuń
  4. Ciasto smaczne i wilgotne :) u mnie tez tortowa. A moze za dlugo trzymalam w piecu, bo godzinke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik piekarnikowi nierówny niestety, więc najlepiej czas dostosować do własnego :)

      Usuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger