Kurki w śmietanie




 Klasyka, czyli kurki w śmietanie z cebulą i natką pietruszki. Koniecznie do zrobienia w sezonie. Szybkie, proste i pyszne. I choć nie przepadam zbytnio za dużą ilością natki pietruszki, jadłam aż uszy mi się trzęsły, bo kurki pasują do niej idealnie.
Przepis z książki Kulinarne wyprawy Jamiego, lekko zmodyfikowany.





Składniki (dla 1 osoby):
200g kurek
1/2 małej cebuli pokrojonej w piórka
sól
pieprz
75ml płynnej śmietanki 30%
garść natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny
kawałek masła
oliwa


Przygotowanie:
Kurki oczyścić. Na patelni rozpuścić masło razem z niewielką ilością oliwy. Dodać kurki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 8 minut co jakiś czas mieszając aż grzyby puszczą sok, a cebula zmięknie. Wlać śmietanę i dodać połowę natki pietruszki. Gotować jeszcze 1 minutę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, posypać resztą natki i od razu podawać z chlebem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. chyba moje ulubione wydanie kurek :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, u mnie też już były w trochę innej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurki w takim wydaniu, są przepyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurki w śmietanie, pyszna klasyka gatunku!:-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger