Sałatka z ryżem, łososiem i fasolką na ostro




Lato to czas kiedy zdecydowanie częściej jemy sałatki. Świeże warzywa teraz smakują najlepiej i są naprawdę tanie. Można przebierać i wybierać. Dziś fasolka szparagowa w nieco orientalnym wydaniu - w sałatce z ryżem i łososiem, z dodatkiem nerkowców i ostrego sosu z chilli i imbirem. Miszmasz tego, co miałam w lodówce :)


 


Składniki (2-3 porcje):
120g ryżu, np. basmati
300g zielonej fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
100g łososia wędzonego na gorąco, rozdrobnionego
garść nerkowców, opieczonych na suchej patelni i posiekanych
garść posiekanej bazylii, u mnie tajska

Sos:
2cm kawałek imbiru, drobno starty
1 mała papryczka chilli, drobno posiekana
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego


Przygotowanie:
Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie umyć fasolkę, odciąć końce i gotować ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. 
Wymieszać razem wszystkie składniki sosu.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki: ryż, fasolkę, cebulę, łososia, orzechy, sos i bazylię. Podawać z kawałkiem limonki do skropienia. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pyszna :) Jutro sobie jakąś zrobię bo też mam fasolkę w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger