Tarta jagodowa




Jagody to zdecydowanie moje ulubione letnie owoce. Jem je w ogromnych ilościach. Kocham mieć fioletowy język, wtedy znów czuję się jak dziecko :)
Ta tarta jest dla takich samych jagodożerców jak ja. Owoców w niej jest całe mnóstwo, chyba nawet więcej niż ciasta. Mi to bardzo pasuje i uważam taką tartę za lepszą niż jagodzianka.
Do ciasta zamiast wody dodałam 4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu. Nie jest on bardzo wyczuwalny, śmiało można więc go zastąpić właśnie wodą i dodać jeszcze 2 łyżki cukru.
Już nie raz pisałam, że nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami, dlatego też do jagód dodałam tylko 3 łyżki cukru. Amatorom słodyczy doradzam dodać go wedle własnych upodobań.
Tartę kroiłam, gdy była jeszcze lekko ciepła, stąd środek pozostał jeszcze trochę płynny, jednak po całkowitym ostygnięciu jagody nie wyciekają.


 


Składniki (na tartę o śr. 22 cm):
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
lub
1/4 szklanki zimnej wody + 2 łyżki cukru

Nadzienie:
1/2 kg jagód
2 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 żółtko do posmarowania ciasta


Przygotowanie:
 Wymieszać w misce przesianą mąkę z solą, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić mieszadłem miksera aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. W drugiej misce wymieszać śmietanę i syrop z bzu (ewentualnie wodę i cukier). Mieszankę dodać do reszty i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
 Schłodzone ciasto wyjąć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przenieść ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na środek wyłożyć jagody wymieszane z mąką i cukrem zostawiając ok. 4 cm wolnego miejsca na brzegach. Zawinąć brzegi ciasta do środka i posmarować żółtkiem. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Po upieczeniu ostudzić. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Nie myślałam że można syropu dodać do ciasta, musi dawać niesamowity smak i zapach! koniecznie do wypróbowania, zapas syropu już mam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękna i ten wspaniały kolor jagód, można się zakochać: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile owoców *.* Też kroiłabym jeszcze ciepłe :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger